Monday, June 9, 2008

Elisa yllätti - vaihteeksi myönteisesti

Vaihdoin viime lokakuussa laajakaistani Elisan mobiiliin, kun tarvitsin nettiyhteyttä sekä Jyväskylässä että Helsingissä, joissa taloyhtiöissä on eri järjestelmät. Päädyin mobiiliin, kun Elisan myyjä vakuutti, että yhteys toimii myös Korpilahden (vuoden 2009 alussa Jyväskylän) mökillämme Toukolassa. Tätä uskalsin aina eiliseen saakka epäillä, koska muuten mobiili ei ole vastannut odotuksia; se on hidas ja yhteyksillä on tapana katkeilla tavantakaa, näin varsinkin Helsingissä.

Mutta mökillä Päijänteen rannassa ja suuren kallion kupeessa yhteys rakentyi nopeasti eikä myöskään pätkinyt. Kelpasi siinä lukea iltapäivälehtiä ja testata sähköpostin kulkua Atlantaan. Se muutos tapahtui, että mökillä mobiili käyttää 2G-verkkoa eikä 3G:tä kuten kaupungeissa. Timppa varmaan osaa kertoa, mistä tämä johtuu.

Näin ilmastonmuutoksen aikana kerron mieluusti, että mökillä tietokoneeni, kuten muutkin sähkölaitteemme, käyttää aurinkoenergiaa, jonka invertteri (Lidlissä 29 euroa) muuttaa akkuvirrasta verkkovirraksi.

Kesäkuun blogijuttuni tulevat olemaan tekstivoittoisia. Unohdin näet Helsinkiin sen johdon, jonka avulla kuvat siirretään digikamerasta tietokoneeseen. Mutta sovitaan niin, että heinäkuussa laitan sitten takautuvasti kuvakerrontaa, kuten kuvia Jaakon jalkapalloharjoituksista. Jaakon seura on Etelä-Espoon Pallo ja sarja 4 v.

Sunday, June 1, 2008

Kuusitalkoot Urhonmaalla

Urhonmaa on edesmenneen äidinäitini Weera Tattarin mummonmökki, joka nykyisin on sisareni Johannan omistuksessa. Nimensä tila on saanut isoisästäni Urho Tattarista. Urhonmaa sijaitsee historiallisen Hämeen Härkätien varressa Marttilan pitäjän Siutilan kylässä noin 40 kilometrin päässä Turusta.

Johanna osti äskettäin tilansa ympäriltä vajaat puoli hehtaaria peltoa, johon viime torstaina ja perjantaina istutimme (Johanna, Heikki ja minä) 300 kuusentainta: lehtikuusta, serbiankuusta ja ihan tavallista kuusta. Taimien istutusetäisyys oli 2,5 metriä. Tarkoitus on, että joskus parinkymmenen vuoden päästä Urhonmaata ympäröi jylhä kuusikko.