Kaikki me tykkäämme maitotuotteista ja käytämme niitä päivittäin. Maitohan on se tuote, joka tiiviimmin yhdistää kaupungin ja maaseudun, on vankka silta kahden eri kulttuurin välillä. Meijeri on silti jäänyt useimmille vieraaksi.
Heimopäällikönkin piti tehdä näitä maitosektorin töitä yli kahdeksan vuotta, ennen kuin pääsi käymään oikeassa meijerissä. Sitä ennen vain Meijerimuseo Saukkolassa oli tullut tutuksi. Jyväskylän suurmeijerissä olin toki vieraillut joskus 1980-luvulla.
Viime perjantaina kävin keräämässä tekeillä olevaan meijerikoulutuksen historiaan lähdeaineistoa Hämeenlinnan meijerikoulusta, nykyiseltä nimeltään Hämeen ammatti-instituutin meijerialan koulutusohjelma. Ihan oikeaa meijeriä ei sielläkään ollut, mutta kuitenkin pieni joskin moderni opetusmeijeri, jossa koulun opiskelijat, joita on noin sata eri linjoilla ja vuosikursseilla, opiskelevat voin ja juuston valmistusta, mikrobiologiaa, logistiikkaa ynnä muuta ammatissa tarvittavaa tietoa.
Oppaana opetusmeijerissä oli meijerikoulun johtaja (nykyiseltä nimeltään koulutusohjelmapäällikkö) Jari Latva-Koski. Vaikka opiskelijat olivatkin jo kesälomalla eikä meijeri ollut toiminnassa, hygieniavaatimukset edellyttivät valkoista takkia, kenkäsuojia ja hiussuojaa.