Saturday, August 14, 2010

Joitakin havaintoja kesäkalenterista

Kesä on mennyt vilkkaanlaisesti. Kesäkuun kuulumisista jo kerroinkin, samoin elokuun alun Luontokoulusta. Tämä blogikirjoitus on pitkänlainen, kun käsittelen aiheita heinäkuun alusta elokuun puoliväliin - Toukolasta Espoon Nuottaniemeen komean terassin avajaisjuhliin.

Heinäkuussa Toukolassa kävivät Arolat ja Haloset Helsingistä, Miettiset Kuopiosta ja Laurilat Jyväskylästä. Itse vierailimme Larjomaiden mökillä Karttulassa (fuusioituu ensi vuoden alussa Kuopioon), kummityttömme Anni Kuutin rippijuhlissa Jyväskylässä ja Savonlinnan oopperajuhlilla.
Karttulassa tutustuimme Saastamoinen-yhtiön jäljelle jääneisiin rakennuksiin, kuten vanhaan kivinavettaan, jossa oli tilaa noin 150 lehmälle ja isolle joukolle hevosia. Rakennuksen erikoisuus on, että siinä toimii menestyvä kesäteatteri, siis sisätiloissa.


Saastamoisen tehtaista oli jäljellä vanha komea savupiippi - taidokasta muurarin käsityötä.


Heimopäällikön kummityttö Anni Sofia Kuutti konfirmoitiin Jyväskylän kirkossa, jossa kummeilla oli kunnia osallistua kummilastensa siunaukseen kirkon alttarilla. Annin vanhemmat ovat Heimopäällikön entisiä journalistikollegeja, isä myös entinen oppilas, jonka väitöskirja (1994) oli ensimmäisiä Jyväskylän journalistiikassa valmistuneita.



Rippijuhlissa Annin kotona vierailivat myös "isoset", jotka lauloivat yhdessä Annin kanssa juhlavieraille.


Heinäkuun lopulla olimme Korpilahden, Jämsän ja Kuhmoisten osuuspankkien järjestämällä oopperamatkalla Savonlinnassa. Ennen oopperaa meillä oli päivällinen Olavinlinnan komeassa kuninkaansalissa, jossa oopperajuhlien johtaja ja Ruotsin kuninkaallisen oopperan johtaja kertoivat edessä olevasta esityksestä, joka oli Richard Straussin Elektra.


Ruotsalaiset laulajat olivat erinomaisia ja saivat komeat aplodit esityksen jälkeen.


Lauantaina elokuun puolivälissä juhlimme Nuottaniemessä Juhan ja Satun uutta pihaterassia, jonka Juha oli itse rakentanut. Kokoa terassilla oli muutaman kymmenen neliömetriä. Isäntäpari huokui tyytyväisyyttä.
Paikalla olivat Perkot ja Haloset Helsingistä ja Härköset Kirkkonummelta.





Juhla-ateriaksi tarjottiin maukasta merihenkistä paellaa, Villa Veronican (Timpan) tapaan laitettuna.

Lapset pelasivat koko pitkän illan jalkapalloa, eikä kokoero tahtia haitannut.


Mukava yhdessäolo jatkui aina iltapimeään saakka.

Monday, August 9, 2010

Toukolan toinen luontokoulu

Toukolan toinen luontokoulu Varpusenlinnassa oli elokuun ensimmäisellä viikolla. Oppilaina olivat viime kesän tapaan Kusti (12) ja Veera (8). Päivän ohjelma oli luettavissa aina aamutuimaan klo 6.30.

Seitsemän päivän aikana opiskeltiin monia asioita, kuten

- kartoitettiin Toukolan puolen hehtaarin tontin puusto sekä harvennettiin sitä parista kohdin oppilaiden tekemän suunnitelman mukaan

- opiskeltiin kompostoinnin periaatteita Mamman ohjauksessa
- tehtiin perinteinen Vaarunvuoren kierros, jonka aikana nautittiin retkilounas Särkijärven maisemissa
- tutustuttiin lohitilan toimintaan Joutsassa, jossa kalastettiin kolme kirjolohta päivän illallista varten
- rakennettiin pientä huvimajaa


- tehtiin telkänpönttöä itsekseen kaatuneesta vanhasta haavasta (ks. kesäkuun blogi)


- kun ilmat suosivat luontokoulua, uinti oli oppilaiden suosikkiharrastus

- juhlittiin myös Veeran nimipäivää. Puukko oli mieluinen lahja, ja sen käyttöä harjoiteltiin. Juhla-ateria syötiin Satamakapteenissa Korpilahden kirkolla

- lopuksi jaettiin todistukset ja stipendit oppilaille, joiden motivaatio ja aktiivisuus olivat huippuluokkaa
Sovittiin myös, että luontokoulua jatketaan tulevina vuosina, jolloin oppilaiksi kasvavat myös Jaakko ja Sakke kunhan parin vuoden päästä täyttävät kahdeksan vuotta. Kusti ja Veera voivat silloin ottaa vastuuta koulun opetuksesta.