Thursday, March 24, 2011

Nuottaniemen Perkot Ranskan Rivieralla

Heimopäällikkö on normaalisti tähän aikaan vuodesta tehnyt juttua Nizzasta, mutta tänä vuonna vakioviikkoamme (12) käyttää Juhan perhe. Kertoivat puhelimessa, että ilmoja on pidellyt - aurinkoista ja lämmintä on riittänyt joka päivälle.

Okiespoon kuvagalleriassa on hienoja otoksia mm. Nizzasta ja St Paul de Vencestä. Kannattaa käydä katsomassa osoitteessa: http://www.flickr.com/photos/42341074@N02

Sunday, March 20, 2011

Hella W - vielä ehdit

Elokuva Hella Wuolijoesta on mennyt teattereissa jo jonkin aikaa. Lehtiarvioita siitä en ole lukenut, joten hyvä on kertoa oma mielipiteeni.


Hellasta olisi saanut vaikka kuinka syvällisen tulkinnan, mutta tähän tekijät (ohjaaja Juha Wuolijoki ja käsikirjoittaja Outi Nyytäjä) eivät ole pyrkineet vaan tehneet filminsä kepeämmällä otteella. Elokuvan kesto oli saatu lähelle täysimittaista näyttämällä pitkiä otoksia Wuolijoen romaanien pohjalta tehdyistä vanhoista filmeistä (Niskavuoret, Juurakon Hulda ym.).


Parasta elokuvassa on filmaus: maisemat, kuvakulmat ja yleinen visuaalisuus miellytti. Samoin näyttelijät ovat hyviä. Kyllä historian tuntemustakin avartaa, varsinkin jos Wuolijoen rooli viime sodissa ei ole kovin tuttu.


Saldoksi kokemuksesta siis jäi: suosittelen.

Monday, March 7, 2011

Leningrad Cowboys Racing Meksikossa

Eilen päättyneen Meksikon MM-rallin tunnelmissa muistin, että kamerassani on komea kuva, jonka otin Kansallisarkiston eteishallissa viime joulukuussa. Arkiston näyttelytiloissa oli silloin Meksikon kulttuurinäyttely, jonka houkuttimeksi oli nostettu (kirjaimellisesti isolla nosturilla) vuoden 1958 mallia oleva legendaarinen Corvette.

Auton sponsorina oli niinikään legendaarinen Leningrad Cowboys, jonka kantavoimiin kuuluva Sakke Järvenpää osallistui Etelä-Amerikan halki ajettuun kilvanajoon (La Carrera Panamericana). Järvenpään kakkoskuski oli rallitaiturina mainetta saanut Harri Rovanperä.

Sitä ei kerrottu, miten Järvenpää ja Rovanperä rallissa menestyivät, mutta auto ainakin oli vaikuttava: komeaksi rakennettu maanteiden ohjus, jonka moottorissa oli tehoa rapiat 500 hevosvoimaa.

Entä mikä on tämän tarinan opetus. Se, että hienoja löytöjä voi tehdä ihan yllättävistäkin paikoista.