Saturday, March 17, 2018
Tietokirjalija Kalle Virtapohja ahkerana
Muistamme, miten vuosi sitten HP:n ystävä ja kollega, Kalle, julkaisi Paavo Nurmen elämäkerran. Kävimme töissä samaan aikaan Keskisuomalaisessa, josta käsin Kalle aloitti myös journalistiikan jatko-opinnot Jyväskylän yliopistossa väitellen tohtoriksi. Kallen toinen kirja vuoden sisään selittyy kahdella asialla. Kun hän teki kirjaa Nurmesta, hän samalla kokosi ainestoa myös toiseen kirjaan, jonka aiheena on Kekkonen urheilumiehenä - kilpakenttien Känästä Suomen presidentiksi. Se toinen asia, joka selittää kirjojen ilmestymisen vauhdin, on se, että pitkäaikaisen urheilujournalistina Kalle on oppinut nopean kirjoittamisen taidon. Docendolle kiitokset siitä, että edelleen järjestätte näitä hienoja julkkareita. Kiinnostuneita on runsaasti paikalla ja julkisuus taattu: Kallea haastateltiin illan uutislähetyksissä, ja Hesari julkaisi kirjasta myönteisen arvion heti tuoreeltaan.
Wednesday, March 14, 2018
Kahdesti kreivin kantapöydässä Kämpissä
Haastaja Saksasta-kirjan valmistuttua HP halusi kotoisten cocktailien lisäksi tarjota illalliset hotelli Kämpin Brasseriessa. Kämp oli von der Goltzin ensimmäinen päämaja Helsingissä pääkaupungin valtauksen jälkeen huhtikuussa 1918 kunnes päämaja muutti punaisilta vapautuneeseen Smolnaan ja kreivi itse majoittui venäläiseltä kenraalikuvernööriltä vapautuneeseen huvilaan, joka nykyisin tunnetaan pääministerin virka-asuntona Kesärantana. Mutta Kämp on tietysti näistä kaikkein komein, Keisari-Saksan kreiville ja sotapäällikölle sovelias ympäristö.
Heti kirjan ilmestymisen jälkeen HP tarjosi illallisen lähimmille tukimiehilleen Pentti Airiolle ja Martti Häikiölle. Illallisen kolmituntinen vierähti mukavasti ja keskustelun pääteemana oli edelleen von der Goltz.
Pari iltaa myöhemmin HP oli kutsunut paikalle oman heimonsa. Erityiskiitoksen saivat lastenlapset, joita oli muistettu myös kirjan kansilehdellä tekstillä Kustille, Veeralle, Jaakolle ja Sakarille. Näin siksi, että he ovat viime vuosina olleet Pappansa suurimmat ilon ja motivaation aiheet. Mutta kaikilla muillakin näytti olevan mukavaa, ja nyt keskusteltiin monista muistakin aiheista, kuten Kustin armeijasta, lasten koulusta ja heidän tulevaisuuden suunnitelmistaan.
Karjalan prikaatista lomalla ollut Kusti oli pukeutunut asepukuunsa, von der Goltzin kantapöydässä kun kerran istuttiin. Miesten alkuruokana oli tällä kertaa Porotartar, jonka kanssa sopi mainiosti Kämpin oma nimikko-olut, suomalainen pienpanimotuote. Pääruoan kanssa juomana oli saksalainen Riesling, kuten aikanaan von der Goltzillakin.
Saturday, March 10, 2018
von der Goltz komeasti julkisuuteen
Docendo järjesti HP:n von der Goltz -kirjalle komeat julkkarit, kun paikkana oli ravintola Ostrobottnian
Tilaisuuden avasi Docendon kustantaja Juha Janhonen, kuvassa vasemmalla, ja parituntinen eteni sillä tavalla, että professori Martti Häikiö
Yleisön joukossa oli monia HP:n lähipiirin jäseniä. Myös monet kokeneet kirjoittajat kuten Jaakko Iloniemi ja Seppo Hentilä osallistuivat keskusteluun.
Bottalta pienempi piiri siirtyi Jääkärinkadulle, jossa Ulla oli järjestänyt kiitosta saaneet cocktailit. Osanottajista kannattaa erikseen mainita HP:n luokkatoveri Turun Norssista, Tauno Metsänkylä, ja opiskelutoveri Timo Joutsamo, jonka vaimo taas on Ullan opiskelutovereita.
Kiitos kaikille ystävällisestä mukanaolosta. Tämän jutun kuvat otti Juha, jolle erityiskiitokset.
Pahoittelut siitä, että tekstinkäsittelyssä oli ongelmia. Tarkoitus oli kertoa, että sali oli täynnä kutsuvieraita ja että Häikiö ja HP keskustelivat kirjan teemoista.
Monday, March 5, 2018
Kun Svinhufvud pakeni punaisia jäänsärkijällä
Pääministeri P.E. Svinhufvud pakeni jäänsärkijällä 3.3.1918 Tallinnaan, kun laiva oli ensin vallattu venäläisiltä. Tallinnasta hän jatkoi matkaansa Berliiniin, jossa neuvotteli Saksan ylimmän johdon kanssa maiden välisestä yhteistyöstä. Hän tapasi myös von der Goltzin, ja miehet sopivat tulevan maihinnousun suuntaviivoista. Berliinistä pääministeri jatkoi Ruotsin kautta Vaasaan, ja otti sinne jo aiemmin punaisia paenneet senaattorit johtoonsa.
Tasan sata vuotta myöhemmin Svinhufvudin muistosäätiö järjesti Kotkan Merikeskus Wellamossa seminaarin, jossa em. aihetta käsiteltiin ja jonka kohokohtana oli Tarmon matkaa kuvaavan dokumenttifilmin ensiesitys. Yleisöä oli paikalla komeasti runsaat sata. Dokumenttifilmin olivat suunnitelleet lankoveljeni Pentti, professori Martti Häikiö ja toimittaja-kirjailija Maarit Tyrkkö. Lopputulos oli oivallinen.
Seminaarin pääesitelmän piti Häikiö, joka kertoi Svinhufvudin paluusta Siperiasta, Tarmon valtauksesta ja matkasta Berliiniin.
HP puhui siitä, miten saksalaisten panos ratkaisi sisällissotamme lopputuloksen keväällä 1918.
Kuulijakunta on varsin edustavaa joukkoa. Eturivin paikoilla oli myös vanha ystävä Ilkka. Pentti oli seminaarin puheenjohtaja, ja lisäksi hän piti bussissa noin tunnin mittaisen erinomaisen luennon siitä, miten sotaa oli Suomenlahden pohjoisrannikolla eri vuosisatoina käyty.
Seminaari päätteeksi meillä oli tilaisuus tutustua restauroituun Tarmoon, josta HP laittaa malliksi kuvan kapteenin hytistä.
Hieno kokopäivämatka Kotkaan. Kiitokset järjestäjille.
Subscribe to:
Posts (Atom)