Sunday, January 28, 2024

Karjalan prikaatin alokas Jääkärinkadulla

Tämän viikon tärkein tapaus ei suinkaan ole se, miten käy presidentinvaalin ensimmäinellä kierroksella vaan se, että tyttärämme nuorin poika Sakke vieraili luonamme. Hän oli ensi lomalla Karjalan prikaatista, mukanaan äitinsä Susanna, joka oli silmin nähden ylpeä siitä, että hänen nuorimmaisensa oli ottanut vastuuta itärajamme puolustamisesta. Ylpeänä hän kertoi myös siitä, miten vastaantulijat kaupungilla olivat katsoneet lämmöllä nuorta asevelvollista.
On selvää, että myös me isovanhemmat olemme ylpeitä Karjalan prikaatin alokkaasta. HP:lle tuli kyyneleet silmiin, kun hän ajatteli ajan rientoa ja sitä, miten vastuu isänmaan puolustuksesta siirtyy vanhemmilta lapsille ja nyt jo lastenlapsille.

Saturday, January 13, 2024

Juhlavuoden etkoista päätapahtumaan

Ullan juhlavuoden päätapahtuma oli varsinainen syntymäpäivä 10. tammikuuta, jolloin juhlimme Ullan 80-vuotispäivää. Juhlinta alkoi brunssilla ja pöytää koristi yksinäinen ruusu. Ruusu oli Sakken onnittelukukka Mammalleen, jonka hän ojensi Pontus-ravintolan etkoilla (ks. blogi 9.1.2024).
Vähän brunssin jälkeen heti aamutuimaan toi kukkakaupan lähetti komean kukkalaitteen, jossa oli neljäkymmentä vaalenpunaista tulppaania ja freesiaa. Kukat olivat tervehdys Ritvalta ja Ilkalta, pitkäaikaisilta sydänystäviltä. Näistä kukista on iloa pitkäksi aikaa.
Ullan veli Pentti osoitti jälleen kerran olevansa upseeri ja herrasmies. Hän soitti HP:lle ja tilasi audienssin onnitellakseen isosiskoaan. Tapaaminen järjestyi iltapäivällä ja Ullan kukkakokoelma täydentyi mukavasti. Pentin kanssa nautimme myös päivän toiset sampanjat juustoleivän ja täytekakun kera.
Iltakuudelta meillä alkoi juhlaillallinen lähellä sijaitsevassa ranskalaisravintola Paulettessa. Paikka oli Ullan valitsema, se kun vetää vertoja Nizzan parhaille ravintoloille.
Ulla oli valinnut myös illallismenun, jossa pääruokana oli erittäin herkullinen merellinen keitto Bouillabaisse (siikaa, kampasimpukkaa, jättirapua, sinisimpukkaa, hummerilientä ja rouillea). Alku- ja jälkiruoat olivat jokaisen vapaasti valittavissa. HP ja monet muut ottivat alkuruoaksi tartarpihvin, jonka raaka-aineena oli kotimainen peuranpaisti. Paikan tasoa kuvastaa se, että kaksi keittiömestaria kävivät useaan otteeseen kertomassa ruokien raaka-aineista ja niiden valmistamisesta.
Kun illallinen, ravintolan miljöö ja palvelun laatu olivat enemmän kuin kohdallaan, viihdyimme Pauletessa täydet neljä tuntia, eli valomerkkiin saakka.
Ulla oli toivonut, ettei isompia puheita pidettäisi eikä lahjoja annettaisi. Lapsiltaan ja lastenlapsiltaan hän sai kuitenkin mieluisan lahjan, muistojen albumin, johon oli kerätty valokuvia vuosikymmenten varrelta ja johon jokainen oli kirjoittanut omat saatesanansa. Tämä albumi on nähtävissä Jääkärinkadulla. Seuraavassa teoksen lähtösivu, joka on sopivasti kuvattu Nizzassa, sekä Juhan kaunis teksti äidilleen, joka tätä tehdessä livahti vähän väärään paikaan.

Tuesday, January 9, 2024

Sakke otti etkot Mammansa juhlavuoteen

Ullan juhlavuosi alkaa huomenna 10. tammikuuta. Kun hänen tyttärenpoikansa Sakke astui 8.1. asepalvelukseen yhdessä 12 000 muun alokkaan kanssa, Ulla järjesti hänelle ja HP:lle ihan kelvolliset etkot ravintola Pontuksessa 7. tammikuuta, kun oletuksena oli, ettei Sakke olisi heti alkuun saanut armeijasta perhelomaa. Sakke siirtyi vahvistamaan Suomen itärajan puolustusta, sillä hänen joukko-osastonsa on Karjalan Prikaati, joka kouluttaa Sakesta panssarijääkärin, niin kuin koulutti kuusi vuotta sitten velipojastaan Kustista.
Kuten huomaat, Sakken hiukset oli jo leikattu täyteen sotilaskuosiin. HP toivotti hänelle saman minkä oli oppinut isältään Oskarilta kesällä 1961 samassa tilanteessa: "Pidä ittes miehenä", mitä se sitten tarkoittaakin. Hän myös kehotti Sakkea arvioimaan sotilaan ammattia, joka nykyisin on entistä kansainvälisempi, mahdollisena työurana. Näin HP:kin oli aikanaan tehnyt, vaikka päätyikin siviilitehtäviin, toisin kuin lankoveljensä Pentti - Sakken isoeno - joka jäi armeijaan ja siirtyi aikanaan reserviin kenraalina. Sakke. Ei muuta kuin reipasta mieltä, asevelvollisuus on nuoren miehen parasta aikaa ja isänmaallinen velvollisuus.