Monday, July 23, 2007

Heimoristeily Porvooseen

Viime lauantaina heimomme - kuusi aikuista ja neljä lasta - teki kesäpurjehduksen Porvooseen M/S J. L. Runebergillä. Lähtö oli Helsingin kauppatorin rannasta klo 10 ja matka kesti vajaat neljä tuntia. Aika kului mukavasti kun aurinko paistoi ja maisemat olivat kauniit.

Meille oli varattu laivan Vihreä salonki, jossa nautimme laivan lohikeiton ja saaristolaisleipää. Ruokajuomina olivat Ballet-kuohuviini ja Pommac. Jälkiruoaksi tarjottiin kahvia ja Runebergin torttua.
M/S J. L. Runeberg on vuonna 1912 valmistunut legendaarinen laiva, joka voi ottaa pari sataa matkustajaa. 1960-luvulla höyrylaiva muutettiin dieselmoottorilla toimivaksi eli S/S:stä (Steam ship) tuli M/S (Motor ship).
Porvoossa meillä oli aikaa vajaat neljä tuntia. Kulttuurikohteina olivat Runebergin kotimuseo sekä kävelyä vanhassa kaupungissa. Aikaa oli piipahtaa myös terassilla raatihuoneen torilla. Yksi retken kohokohtia oli, kun Susanna ja Timo tarjosivat aikuisille kuohujuomat ja lapsille jäätelöt.




Paluumatka Helsinkiin oli niinikään kiehtova. Sen teimme museojunalla, vanhalla Lättähatulla, joka kesälauantaisin kuljettaa matkustajia Porvoon ja Helsingin välillä kerran päivässä. Erityisesti lapset tykkäsivät vanhan junan ja vanhan radan tunnelmasta. Helsingissä olimme illansuussa klo 18.














Heimoristeily jatkaa sitä kesäperinnettä, joka alkoi viikonloppuvierailuilla Mustion linnassa 2002 ja Imatran Valtionhotellissa 2003.

Thursday, July 19, 2007

Kesäjuhlat Saustilan kartanossa

Kaija-mummon emännöimät perinteiset Airion suvun kesäjuhlat pidettiin tällä kertaa Saustilan kartanossa Sauvossa, edesmenneen Viljo-ukin kotipitäjässä. Ennen Saustilaa kävimme myös Sauvon sankarihaudalla ja tutustuimme Sauvon vanhaan keskiaikaiseen kivikirkkoon.

Paikka on hieno. Saustilan historia ulottuu aina 1400-luvun alkuun, jolloin siitä on ensimmäiset maininnat historian dokumenteissa. Nykyinen kartanorakennus on 1700-luvun lopulta. 1900-luvulla Saustila kuului Aminoffien aatelissuvulle, mutta oli puoli vuosisataa asumattomana ja rapistui pahasti.

Kartanon nykyiset valtiaat, Anna-Liisa Näsänen ja hänen tyttärensä Sanna Näsänen, ovat viime vuosina kunnostaneet kartanon jo varsin hienoksi ja tilauskäyttöön sopivaksi.

Ruoka oli erinomaista ja tunnelma rento. Emännät kertoivat tarjoilun lomassa Saustilan värikkäästä historiasta. 1800-luvulla kartanossa oli iso 90 lehmän karja ja myös oma meijeri, voita riitti aina Englantiin ja Pietariin saakka.

Saustilassa on kesäaikana avoinna sunnuntaikahvila, jossa kannattaa pistäytyä. Matkaa Sauvon kirkolta on kuutisen kilometriä.

Wednesday, July 11, 2007

Grillipihviä sateenvarjon alta

Viime viikonloppuna Toukolassa vietti lomaansa Halosen perhe. Vieraina heillä olivat Arolan Johanna ja Heikki. Lauantai oli kaunis, mutta sunnuntaina, jolloin Ulla ja minä piipahdimme paikalla, sataa tihuutteli.

Sade ei eloa haitannut. Atlantan jatkuviin helteisiin tottuneet Haloset suorastaan rakastavat sadetta. Myöskään ei ole kiellettyä grillata pihviä sateenvarjon alla, ja hyväähän siitä tulee. Alkuruoaksi Arolat, jotka huolehtivat päivän tarjoiluista, tarjosivat Parman kinkun tapaan valmistettua espanjalaista Jamonia ja vesimelonia.

Viineja oli montaa sorttia, samoin olutta. Saunakin lämpisi, mutta silloin heimopäällikkö oli jo matkalla Jyväskylään.