Thursday, July 19, 2007

Kesäjuhlat Saustilan kartanossa

Kaija-mummon emännöimät perinteiset Airion suvun kesäjuhlat pidettiin tällä kertaa Saustilan kartanossa Sauvossa, edesmenneen Viljo-ukin kotipitäjässä. Ennen Saustilaa kävimme myös Sauvon sankarihaudalla ja tutustuimme Sauvon vanhaan keskiaikaiseen kivikirkkoon.

Paikka on hieno. Saustilan historia ulottuu aina 1400-luvun alkuun, jolloin siitä on ensimmäiset maininnat historian dokumenteissa. Nykyinen kartanorakennus on 1700-luvun lopulta. 1900-luvulla Saustila kuului Aminoffien aatelissuvulle, mutta oli puoli vuosisataa asumattomana ja rapistui pahasti.

Kartanon nykyiset valtiaat, Anna-Liisa Näsänen ja hänen tyttärensä Sanna Näsänen, ovat viime vuosina kunnostaneet kartanon jo varsin hienoksi ja tilauskäyttöön sopivaksi.

Ruoka oli erinomaista ja tunnelma rento. Emännät kertoivat tarjoilun lomassa Saustilan värikkäästä historiasta. 1800-luvulla kartanossa oli iso 90 lehmän karja ja myös oma meijeri, voita riitti aina Englantiin ja Pietariin saakka.

Saustilassa on kesäaikana avoinna sunnuntaikahvila, jossa kannattaa pistäytyä. Matkaa Sauvon kirkolta on kuutisen kilometriä.

No comments: