Sunday, October 11, 2009

Big Apple News: Part Two

Hyvä tapa tutustua New Yorkin keskustaan Manhattaniin on ostaa kolmen päivän lippu Sight-seeing -bussiin. Sen toisesta kerroksesta kaupungin komeus näyttäytyy ihan eri tavalla kuin katutasosta. Tietysti näkymä tulee vielä huikeammaksi, kun kaupunkia katsoo Empire State Buildingin 86. kerroksesta.
Busseissa on asiantuntevia oppaita, jotka kertovat kaupungista ja sen historiasta. Bussista voi myös jäädä joka pysäkillä pois, tutustua eri kohteisiin ja jatkaa sen jälkeen vaikkapa kevyen lounaan jälkeen.
Tällä kerralla esittelen New Yorkin ulkoista näyttävyyttä. Muita kohteita tarkastelen osassa kolme.
Yllä olevassa kuvassa on yksi New Yorkin maamerkeistä, ns. Flatiron (silitysrauta) Building. Talo valmistui 1902 ja siinä on 22 kerrosta.
Mereltä käsin Manhattanin siluetti on komea ja symboloi kaupungin modernia otetta.
On jossain määrin yllättävää, että Manhattanin pohjoisosassa vastaan tulee yksi maailman suurimmista goottilaisista katedraaleista, Episcopal Cathedral Church of St. John the Divine, joka rakennetiin 1890-luvulla.
Yksi kaupungin komeita taloja on myös YK:n päämaja. Kun siellä oli viikollamme yleiskokous, jossa olivat mm. Obama, Halonen, Vanhanen, Ahtisaari ja Stubb, ei vierailuaikoja taloon ollut. Ahtisaaaren tapasimme lentokentällä sekä tulo- että paluumatkalla. Muita tuttuja olivat Valion korkein johto sekä Ullan entinen lähikollega, ylilääkäri Pekka Hannonen vaimoineen.

YK:n päämaja edustaa 1950-luvun arkkitehtuuria, alla olevat talot taas aivan uutta.

2 comments:

Anonymous said...

Tasu,

ensimmäinen kuva YK:n päämajasta muistuttaa erehdyttävästi Viru hotellia Tallinassa.

Oki

Pappa's Blog said...

Näinhän se on, vaikka Viru on selvästi uudempi, valmistui muistaakseni 1960-luvun lopulla. Viru on myös pienempi.
HP