Thursday, November 26, 2009

Pikkujoulu herkkusuiden paratiisissa

Alkuviikosta meni painoon A. I. Virtasesta ja hänen tutkimuslaitoksestaan kertova kirja "Kalevankadun Akatemia". Juhlistimme asiaa viettämällä firmamme (Touko Perko Ky) pikkujoulua Itävallan Bad Gasteinissa, jonne Alppimatkat järjestää marraskuun lopulla kolmen päivän matkoja, joita markkinoidaan nimenomaan pikkujoulumatkoina.
Alppimatkojen ruotsalainen emoyhtiö Alpenresorna keroo asian suoremmin; sen matkat ovat Julbordsresorna, eli matkan päätarkoitus on syödä erittäin hyvin. Hotellina on yli satavuotias Salzburger Hof, joka hienosti entisöitynä edustaa keisariajan perintöä ja Itävallan alppien komeinta tarjontaa.

Aloitetaan kulinarismin tarkastelu aamiaisesta: parempaa ja monipuolisempaa on vaikea muualta löytää, pienenä esimerkkinä se, että tarjolla oli mm. blinejä, joita sai suoraan paistinpannulta.

Ensimmäisenä iltana hotelli tarjosi buffee-illallisen, jonka erikoisuuksiin kuului lipeäkalalautasen laitto halukkaille. Toisena iltana herkkusuut saivat viiden ruokalajin illallisen. Molemmat illalliset olivat alansa ehdotonta huippua. Hienoa oli sekin, että hotellin johtaja kävi molempina iltoina keskustelemassa jokaisen pöytäkunnan kanssa (meitä oli noin pari sataa) eikä kiirettä pitänyt.

Illallisen jälkeen tarjolla oli neljä tuntia hyvää tanssimusiikkia. Kolmihenkisen tsekkiyhtyeen helmi oli solisti Katreen, jonka lauluista varsinkin Tina Turner -tulkinnat olivat huippua.

Muutakin ohjelmaa kolmeen päivään mahtui. Nuoremmat vietiin laskettelmaan läheiselle jäätikölle, kun lunta ei Bad Gasteinissa vielä ollut. Enin osa suomalaisista lähti kuitenkin Salzburgiin tutustumaan juuri avattujen joulumarkkinoiden tarjontaan ja Salzburgin hienoon vanhaan kaupungiin, jonka rauhaa vanha linnoitus Hohen-Salzburg vartioi.

Matkalla näimme myös toisen vanhan linnoituksen, joka tuntee nimen Hohen-Werfen. Se rakennetiin yhtä aikaa Salzburgin linnoituksen kanssa 1000-1300-luvuilla. Hohen-Werfen tunnetaan siitä, että siellä filmattiin elokuva "Kotkat kuuntelevat", jonka pääosissa ovat Richard Burton ja Clint Eastwood. Alakuvassa linna erottuu pilvien verhosta kun oikein tarkkaan katsoo.


Eli summa edellisestä: Not Bad - Bad Gastein. Suosittelemme herkkusuille. Hinnan ja laadun suhde on pikkujoulumatkalla kohdallaan.

Tuesday, November 17, 2009

Big Apple News: Part Three

New Yorkin raporttini lopuksi laitan vielä muutaman kuvan ja vähän informaatiota.
Kaupungin Must-nähtävyyksiä on tietysti Statue of Liberty, Ranskan valtion lahja Yhdysvalloille ja koko Amerikan tunnetuin ikoni. Se pystytettiin saarelle, jonne on jatkuva laivayhteys. Viralliselta nimeltyään patsas on: "Vapaus valaisee maailmaa". Patsaan suunnitteli arkkitehti Frederic-Auguste Bartholdi. Häntä avusti maineikas Gustave Eiffel, joka suunnitteli 46 metriä korkean metallipatsaan sisällä olevat tukirakenteet, jotka muistuttavat Eiffel-tornia. Patsas koottiin ensin Pariisissa 1884, purettiin, pakattiin 214 isoon puulaatikkoon ja pystytettiin uudelleen nykyiselle paikalleen. Patsaan komeutta lisäävat isot jalustarakennelmat, joiden sisällä olevassa museossa voit nähdä patsaan rakenteet ja eri työvaiheet.
Central Park on Manhattanin sydän ja keuhkot - komea kokonaisuus, jossa kaupunkilaiset ja turistit ulkoilevat ja nauttivat kauniista ympäristöstä. Puisto rakennettiin 1800-luvun puolivälissä. Se on neljä kilometriä pitkä ja 800 metriä leveä.
Kun Arolan miehet olivat Harlem hei -kierroksella, me muut söimme päivällistä Restaurant Roccon terassilla.
World Trade Centerin purkutyöt ovat kestäneet kahdeksan vuotta. Mikä sillä kohtaa on tilanne, sitä ei päässyt näkemään tiiviiden aitojen takia. Ainoan kuvan (yllä) sai kapeasta raosta sen jälkeen kun oli hiukan harhauttanut vartiossa ollutta poliisia.
Terrori-iskun jälkeen rakennetussa museossa oli nähtävissä tulevan muistomerkin pienoismalli. Muistomerkki valmistuu lähi-vuosina.
Wall Street on yksi maailman kuuluisimpia katuja, ja myös merkittävä bisneksen keskus, vaikka ei kovin komealta näytäkään. Sillä kohtaa oli 1600-luvulla muuri (Wall), jonka hollantilaiset rakensivat suojaamaan silloista kaupunkiaan New Amsterdamia brittien hyökkäyksiä vastaan. Ennen pitkää britit kuitenkin voittivat ja kaupungin nimi muutettiin viittaamaan Britannian Yorkiin.
Vuonna 1833 rakennettu Brooklyn Bridge on yksi kaupungin nähtävyyksiä.
Suomeen lähtömme oli lauantaina, jolloin New Yorkissa on tapana aamiaisen sijasta nauttia brunssia jossain ravintolassa. Kummipoikani Oton kanssa olimme thai-ravintolassa, jossa kuohujuoman sijasta saattoi valita aperitiiviksi Bloody Maryn ja ruokajuomaksi oluen. Eikä brunssissa muutenkaan ollut valittamista.

Monday, November 9, 2009

Alles Gute zum Vatertag

Isäinpäivän lounaalla Jääkärinkadulla olivat vieraina lastenlapset Jaakko, Veera, Kusti ja Sakke vanhempineen (eivät kuvassa). Tarjolla oli maukasta hirven sisäfilettä, jota Ulla oli paistanut uunissa kahdeksan tuntia. Heimopäällikkö sai joukon mieluisia tervehdyksiä, joista kirjaan tässä yhden.Veera (8) oli kirjoittanut piirtämäänsä onnittelukorttiin seuraavan tervehdyksen: "Lieber Papa, Alles Gute zum Vatertag, deine Veera." Tämä miellytti kovasti vanhaa pitkän saksan lukijaa.

Samana päivänä klo 11 paljastettiin lähellä kotiamme Yrjönkadun ja Iso-Roopertinkadun kulmatalossa graniittilaatta marraskuussa 1942 tapahtuneen pommituksen muistoksi. Tuolloin yksi ainoa punakoneen pommi tappoi 51 kaupunkilaista, jotka olivat epäonnekseen elokuvateatterin lippujonossa. Useimmat surmatut olivat lapsia.