Thursday, November 26, 2009

Pikkujoulu herkkusuiden paratiisissa

Alkuviikosta meni painoon A. I. Virtasesta ja hänen tutkimuslaitoksestaan kertova kirja "Kalevankadun Akatemia". Juhlistimme asiaa viettämällä firmamme (Touko Perko Ky) pikkujoulua Itävallan Bad Gasteinissa, jonne Alppimatkat järjestää marraskuun lopulla kolmen päivän matkoja, joita markkinoidaan nimenomaan pikkujoulumatkoina.
Alppimatkojen ruotsalainen emoyhtiö Alpenresorna keroo asian suoremmin; sen matkat ovat Julbordsresorna, eli matkan päätarkoitus on syödä erittäin hyvin. Hotellina on yli satavuotias Salzburger Hof, joka hienosti entisöitynä edustaa keisariajan perintöä ja Itävallan alppien komeinta tarjontaa.

Aloitetaan kulinarismin tarkastelu aamiaisesta: parempaa ja monipuolisempaa on vaikea muualta löytää, pienenä esimerkkinä se, että tarjolla oli mm. blinejä, joita sai suoraan paistinpannulta.

Ensimmäisenä iltana hotelli tarjosi buffee-illallisen, jonka erikoisuuksiin kuului lipeäkalalautasen laitto halukkaille. Toisena iltana herkkusuut saivat viiden ruokalajin illallisen. Molemmat illalliset olivat alansa ehdotonta huippua. Hienoa oli sekin, että hotellin johtaja kävi molempina iltoina keskustelemassa jokaisen pöytäkunnan kanssa (meitä oli noin pari sataa) eikä kiirettä pitänyt.

Illallisen jälkeen tarjolla oli neljä tuntia hyvää tanssimusiikkia. Kolmihenkisen tsekkiyhtyeen helmi oli solisti Katreen, jonka lauluista varsinkin Tina Turner -tulkinnat olivat huippua.

Muutakin ohjelmaa kolmeen päivään mahtui. Nuoremmat vietiin laskettelmaan läheiselle jäätikölle, kun lunta ei Bad Gasteinissa vielä ollut. Enin osa suomalaisista lähti kuitenkin Salzburgiin tutustumaan juuri avattujen joulumarkkinoiden tarjontaan ja Salzburgin hienoon vanhaan kaupungiin, jonka rauhaa vanha linnoitus Hohen-Salzburg vartioi.

Matkalla näimme myös toisen vanhan linnoituksen, joka tuntee nimen Hohen-Werfen. Se rakennetiin yhtä aikaa Salzburgin linnoituksen kanssa 1000-1300-luvuilla. Hohen-Werfen tunnetaan siitä, että siellä filmattiin elokuva "Kotkat kuuntelevat", jonka pääosissa ovat Richard Burton ja Clint Eastwood. Alakuvassa linna erottuu pilvien verhosta kun oikein tarkkaan katsoo.


Eli summa edellisestä: Not Bad - Bad Gastein. Suosittelemme herkkusuille. Hinnan ja laadun suhde on pikkujoulumatkalla kohdallaan.

No comments: