Tuesday, September 27, 2011

Jatketaan Belgessä vielä kuukausi

Viime lauantain tapaaminen (klo 16-18) belgialaisravintola Belgessä onnistui hyvin: meitä oli paikalla seitsemän iloista siskoa ja veikkoa. Jatkakaamme siis Belgessä vielä kuukausi, niin sinä aikana Kappelin rementti valmistuu.

Wednesday, September 21, 2011

Sweet Saturday käynnistyy Belgessä

Syksy on jo hyvässä alussa ja mökkikausi päättymässä. Käynnistäkäämme siis jo muutaman vuoden ikään ehtinyt lauantaiseuramme Sweet Saturday. Kun kantapaikkamme Kappeli on vielä kuukauden verran remontissa, ehdotan paikaksi belgialaisravintola Belgeä, josta monilla meistä on maukkaita kokemuksia. Siellä ovat juuri alkaneet simpukkaviikot.
Aika on entinen eli lauantaina (24.9.) klo 16. Kokoonnutaan Belgen kakkoskerroksen baarissa, osoitteessa Kluuvikatu 5.

Monday, September 19, 2011

Sotimisen eväät loppuivat alkuunsa 1941

Käväisin Mikkelissa Suomen Sotahistoriallisen Seuran Jatkosotaseminaarissa, jossa aiheena oli kesän ja syksyn 1941 hyökkäysvaihe. Tarjolla oli neljä erittäin hyvää esitelmää, ja myös keskustelut olivat kiinnostavia.


Professori Karl-Erik Michelsen, joka on akateemikko Päiviö Tommilan assistentteja kuten Heimopäällikkökin, esitelmöi Suomen sotataloudesta. Hän osoitti, että Suomen resurssit, vaikka olivat olennaisesti vahvemmat kuin talvisodassa, kestivät vain muutaman viikon sodan, joten luottamuksen Saksan voittoon täytyi olla vahva. Sotapropagandakin kuulutti samaan aikaan, miten elonkorjuuksi sotilaat pääsevät rauhan töihin ja sota on ohi.


Toisin kävi, ja sota jatkui. Jo parin kuukauden taistelujen jälkeen Suomelta loppuivat syksyllä 1941 kaikki sotimisen eväät - aseet ja ammukset ja myös ruoka alkoi olla kortilla.


Saksasta saatu aseapu ja elintarvikkeet pitivät suomalaiset hengissä vuosina 1942-1944, ja lopulta Saksan ammattimainen tuki (ennen muuta ilmavoimat mutta myös uudet panssarintorjunta-aseet) kesän 1944 raskaissa torjuntaisteluissa pelastivat suomalaiset totaaliselta katastrofilta.


Niiden, jotka vannovat itsenäisen puolustuksen nimiin - ja heitä on paljon - kannattaisi muistaa tämä.

Friday, September 9, 2011

Ystävien tapaaminen

Kesämökkikauteen kuuluvat olennaisesti hyvien ystävien tapaamiset. Toukolassa vieraili monia pitkäaikaisia ystäviämme. Tulivat alueelta, jonka kärkiä ovat Turku, Kokkola ja Kuopio. Ystävät muistivat myös taannoisen syntymäpäivän, josta tällä palstalla on ennenkin ollut puhetta.



Sinikka puhui ystävyydestä niin kauniisti, että me miehet suorastaan liikutuimme. Kiitos kaikille vieraillemme.