Tuesday, November 22, 2011

Tsaikovskia Estonia-teatterissa

Olimme viikonloppuna joukolla Tallinnassa katsomassa Pjotr Tsaikovskin Patarouva-oopperan, jonka mestari sävelsi 1890 Pushkinin teksteihin. Ihan kelpo esitys jälleen.


Kun esityksessä oli kaksi väliaikaa, ehdimme mukavasti nauttia oopperan lämpiöön etukäteen tilatut välipalat: alkuun kuohuviiniä ja lohileipiä, myöhemmin kahvia ja leivoksia.







Sunnuntaina kävimme taidekeskus KUMU:ssa ja nautimme lounaan Pushkin-ravintolassa, joka on Venäjän kulttuurikeskuksen yhteydessä. Paikka oli uusi kokemus useimmille. Tunnelma ravintolassa on pushkinmaisen hienostunut. Kuvaa en tullut ottaneeksi, joten palaan aiheeseen myöhemmin.

Friday, November 18, 2011

Kemian Vuosi ja A.I. Virtanen

Kuluva vuosi on ollut maailmanlaajuinen Kemian Vuosi, jota vietetään YK:n ja Unescon suojeluksessa. Suomessakin on ollut koko joukko aktiviteetteja, joihin HP:kin on nobelistimme Virtasen elämäkerturina saanut kutsuja. Viime viikolla pidin juhlaesitelmän Suomalaisten Kemistien Seuran juhlakokouksessa Säätytalossa. Kun heimomme hovikuvaaja ei ollut paikalla, joudumme odottamaan järjestävän seuran virallisia juhlakuvia.




Eilen Helsingin yliopiston kemian opiskelijat esittivät Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun juhlasalissa Otaniemessä näytelmän Virtasesta ja hänen laboratoriostaan. Ennen esitystä HP kertoi siitä, millainen mies Virtanen oli ja mikä oli hänen suhteensa TKK:hon (korkeakoulun ja koko maan ensimmäinen biokemian professori 1931-1939). Kuva jäi vähän hämäräksi kun hovikuvaaja otti sen puolesta kentästä.

Kemisti-insinööri Ilkka Pollarin kirjoittama näytelmä oli hauska ja opiskelijat esittivät sen hyvin. Alakuvassa on kohtaus, jossa Neuvostoliiton tiedemiesryhmä vieraili Virtasen laboratoriossa. Laitoksen esittelyn suoritti maisteri Jorma K. Miettinen (oikeasti esittelijä oli maisteri Olavi Nikkilä), Virtanen puolestaan käänsi vieraille selkänsä.

Näytelmän kantaesitys oli viikkoa aikaisemmin Helsingin yliopistossa. Kolmannen kerran teos esitetään ensi kesänä Valion järjestämässä kansainvälisessa konferenssissa. Näytelmän kieli on silloin englanti.

Monday, November 14, 2011

Syksyn satoa Isänpäivän päivällisillä

Perinteistä Isänpäivää vietimme Jääkärinkadulla. Syksyn satoihin painotetulla päivällisellä oli alkuruokana uutuus, "Sienestäjän uunimunakas" eli uunissa paistettu kanttarelliherkku. Pääruokana oli, kuten ennenkin, hirvipaisti, joka oli kypsynyt uunissa 12 tuntia 85 asteen lämmössä. Jälkiruokana oli maukasta mustaherukkakakkua.

Entiseen tapaan meistä isistä ja lapsista otettiin iloinen valokuva. Antti-vaari ei tällä kertaa päässyt mukaan.


Monday, November 7, 2011

Paluu evakosta onnistui hyvin

Kappelin uudistuminen oli onnistunut, työ oli tehty ravintolan perinteitä - ikää komeat 144 vuotta - kunnioittaen. Meitä oli Sweet Saturdayssa paikalla kahdeksan aktiivia arvioimassa muutosta.


Suurimmat muutokset oli tehty keittiössä ja wc-tiloissa, mutta myös kalusteet oli uusittu ja kristallivalojen määrää oli lisätty.

Wednesday, November 2, 2011

Kappelit valot kutsuvat jälleen



Kantapaikkamme Kappeli on ollut remontissa koko alkusyksyn. Nyt se on avattu, joten voimme siirtää Sweet Saturdayn Belgestä entiseen paikkaan. Siis lauantaisin klo 16 Kappelissa.

Oheinen kuva on otettu eilispäivänä klo 16.

Tuesday, November 1, 2011

Mukava matka Kajaaniin

Ystävämme Simo, joka on Karhu-Koplan kantavia voimia, vietti viime perjantaina 70-vuotispäiviään nykyisessä kotikaupungissaan Kajaanissa. Juhlapaikkana oli hieno ja arvokas Raatihuone, joka rakennettiin 1800-luvun alussa sen jälkeen kun keisari Aleksanteri I oli Kajaanin-vierailunsa aikana siihen kehoittanut. Luonnollisesti rakennus on suojelukohde, jossa mm. kynttilän polttaminen on kielletty.


Juhlissa oli runsaasti Simon ystäviä, eniten Kajaanin Eino Leino Seurasta ja Elias Lönnrot Seurasta, joiden hallinnossa ja toiminnassa päivänsankari on aktiivisesti mukana.

Juhlissa pidettiin monia hienoja puheita. Yhden kauneimmista piti Simon vaimo Pirkko.
Hyvä oli myös Karhu-Koplan tervehdys, jonka Olavi esitti ja jossa hän muisteli mm. opiskeluvuosiamme Turun yliopistossa ja kertoi, miten Karhu-Kopla sai alkunsa. Yhdessä (vaimot mukana) lauloimme perinteisen "Paljon onnea vaan" Simolle.

Yövyimme Kajaanin Seurahuoneella, ja kun vielä teimme matkan junalla, joka Mauno Koiviston mukaan on kaikkein sivistynein tapa matkustaa, kokonaisuus oli muutenkin onnistunut.

Kiitokset Simolle ja Pirkolle hienoista juhlista sekä Kaarinalle ja Olaville mukavasta matkaseurasta.