Friday, November 18, 2011

Kemian Vuosi ja A.I. Virtanen

Kuluva vuosi on ollut maailmanlaajuinen Kemian Vuosi, jota vietetään YK:n ja Unescon suojeluksessa. Suomessakin on ollut koko joukko aktiviteetteja, joihin HP:kin on nobelistimme Virtasen elämäkerturina saanut kutsuja. Viime viikolla pidin juhlaesitelmän Suomalaisten Kemistien Seuran juhlakokouksessa Säätytalossa. Kun heimomme hovikuvaaja ei ollut paikalla, joudumme odottamaan järjestävän seuran virallisia juhlakuvia.




Eilen Helsingin yliopiston kemian opiskelijat esittivät Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun juhlasalissa Otaniemessä näytelmän Virtasesta ja hänen laboratoriostaan. Ennen esitystä HP kertoi siitä, millainen mies Virtanen oli ja mikä oli hänen suhteensa TKK:hon (korkeakoulun ja koko maan ensimmäinen biokemian professori 1931-1939). Kuva jäi vähän hämäräksi kun hovikuvaaja otti sen puolesta kentästä.

Kemisti-insinööri Ilkka Pollarin kirjoittama näytelmä oli hauska ja opiskelijat esittivät sen hyvin. Alakuvassa on kohtaus, jossa Neuvostoliiton tiedemiesryhmä vieraili Virtasen laboratoriossa. Laitoksen esittelyn suoritti maisteri Jorma K. Miettinen (oikeasti esittelijä oli maisteri Olavi Nikkilä), Virtanen puolestaan käänsi vieraille selkänsä.

Näytelmän kantaesitys oli viikkoa aikaisemmin Helsingin yliopistossa. Kolmannen kerran teos esitetään ensi kesänä Valion järjestämässä kansainvälisessa konferenssissa. Näytelmän kieli on silloin englanti.

No comments: