Thursday, July 19, 2012

Hienoja kohteita Tuusulanjärvellä

Sateisessa kesässä on se hyvä puoli, että malttaa olla muuallakin kuin mökillä. Alkuviikosta kävimme Tuusulanjärven vanhalla Rantatiellä, jossa on nähtävissä ainutlaatuinen kulttuurikeskittymä. Ensikäynnillämme tutustuimme osaan siitä.


Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi asui elämänsä viimeiset kymmenen kuukautta räätäliveljensä mökissä, jossa hän kuoli 1872 vain 38-vuotiaana.
Pienessä mökissä oli tupa, jossa veli perheinen (viisi lasta) asui. Kirjailijan hallussa oli kamari, josta molemmat sisäkuvamme.

Tuusulan Rantatien komein nähtävyys on Halosenniemi, erämaa-ateljee, kansallisromanttinen hirsilinna, jonka Pekka Halonen rakennutti 1900-luvun alkuvuosina.
Linnassa on esillä yhteensä 76 Halosen ja hänen aikalaistensa maalausta. Talon sisustus on alkuperäisessä kunnossa. Kun sisällä ei saanut kuvata, laitan tähän kuvan Halosten rantasaunasta.

Pekka Halonen ja vaimonsa Maija hoitivat isoa puutarhaa, josta saivat paljon tykötarpeita päivittäisiin aterioihinsa. Taiteilija keskittyi erityisesti tomaatteihin, ja oli niitä varten kehittänyt yksinkertaisen mutta nerokkaan kasvulavan, jonka siirrettävillä lasiruuduilla voitiin säädellä niin lämpöä kuin sadettakin. Laitan kuvan opiksi kaikille tomaatinkasvattajillemme.


Halosenniemen kanssa samoihin aikoihin valmistui Jean Sibeliuksen Ainola, jonka oli suunnitellut maineikas Lars Sonck. Hirsiseinät vuorattiin myöhemmin ulkolaudoituksella.

Aino Sibelius puolestaan suunnitteli isolle perheelleen saunan, jossa oli myös pesula ja silityshuone. Huomaa saunan edessä oleva vinttikaivo, josta lähti vesikouru saunaan ja pesulaan ja josta muu talousvesi sitten kannettiin päärakennukseen.
Jean ja Aino Sibelius haudattiin rakkaan Ainolan puutarhaan. Hautakivi on yksinkertainen mutta jykevä kivilaatta, ikään kuin Finlandia-henkinen.

Kävimme vielä Aholassa, jonka Juhani Aho ja hänen taiteilijavaimonsa Jenny Soldan-Brofelt hankkivat valmiina ja kunnostivat sen mieleisekseen. Metsästykseen hurahtanut Aho joutui Tuusulassa vaihtamaan uuteen intohimoon, kalastukseen. Aho oli tässäkin isojen mittojen mies: hänestä kaikki alle metriset hauet olivat alamittaisia, ja hän päästi ne takaisin järveen kasvamaan.

Seuraaviin käynteihin jäivät J.H. Erkon Erkkola,  Järnefeltin Suviranta, Villa Kokkonen, Lottamuseo, Taidekeskus Kasarmi ja monta muuta kiinnostavaa kohdetta. Suosittelen kaikille Tuusulaa.

No comments: