Torstaina 15.1. oli kulunut 120 vuotta ainoan tiedenobelistimme Artturi Ilmari Virtasen syntymästä. Saman päivän aamuna Valio käynnisti oman 110-juhlavuotensa brunssilla ja mukavalla ohjelmalla Sanomatalon Mediatorilla. Lämminhenkisessä tilaisuudessa oli mukana myös Otava, joka julkisti HP:n teoksen
Mies, liekki ja unelma. Nobelisti A.I. Virtasen elämäntyö. Paikalle oli kutsuttu Valion sidosryhmien edustajia, mediaväkeä ja HP:lläkin oli oma kutsulistansa. Yhteensä paikalla oli noin 150 henkeä. Laitan juttuuni paljon kuvia, jotka ovat Juhan ottamia.
Alkuun oli tarjolla valioluokan brunssia. Kuvassa osa tarjonnasta.
Ennen ohjelman alkua ystävillä ja tutuilla oli tilaisuus tavata tosiaan ja rupatella.
Lastenlapset olivat halunneet tulla juhlaan ihan itse, ilman vanhempiensa tai HP:n houkuttelua. Opettajatkaan eivät pistäneet vastaan, kun heille kerrottiin, millaiseen tilaisuuteen olivat menossa.
Sanomatalon Mediatori on loistava paikka tämän kokoluokan tapahtumiin, eikä lainkaan haittaa se, että viereisellä Galleriakäytävällä ihmiset menevät kuka töihinsä ja kuka mihinkin, ja pysähtyvät katsomaan, mitä torilla oikein on menossa. Ohikulkijoille oli rakennettu hienot vitriinit, jotka kertoivat sekä Virtasesta että hänen työnantajastaan Valiosta. Näyttely on Sanomatalossa vielä ensi viikon, joten piipahtakaa katsomassa.
Itse toria ympäröi amfiteatterin muotoon rakennettu katsomo, jota Sanomatalon lasiseinät ja aidot puut ja kasvit kehystävät.
Tilaisuuden avasi Annika Hurme, joka valittiin Valion toimitusjohtajaksi viime syksynä.
.
Hänen jälkeensä puhui Valion tutkimuskeskuksen johtaja Tiina Mattila-Sandholm, Virtasen seuraajia. Hän kertoi, mikä merkitys Virtasen perinnöllä on nykypäivän Valiolle.
Parituntisen aamupäivän päänumero - ainakin HP:n kannalta - oli Virtasen elämäkerran julkistaminen, jonka suoritti Otavan tietokirjapäällikkö Eva Reenpää. Hän myös kutsui HP:n ja kirjailija/toimittaja Unto Hämäläisen keskusteluun, jossa Hämäläinen haastatteli tekijää. HP sai myös Otavan kukat, kuten asiaan kuuluu.
Hämäläinen, joka on Suomen journalistikunnan ehdotonta eliittiä (Top Five), oli joululomallaan lukenut kirjan taittovedoksen huolella ja johdatteli keskustelua taidokkaasti ja olennaisissa asioissa pysyen. HP vastasi parhaansa mukaan ja yleisökin näytti pysyvän hereillä. Koko puolituntisen keskustelumme ajan takanamme olevassa taulussa vaihtuivat taustakuvat, jotka oli otettu elämäkerran kuvituksesta. Tässä vaiheessa Hämäläinen oli varmaan kirjoittanut myös kirja-arvion, koskapa se ilmestyi seuraavan aamun Hesarissa.
HP:lle sattui kirjan taittovaiheessa harmillinen nukahdus. Hän oli halunnut omistaa kirjansa lastenlapsilleen, mutta asia unohtui, joten hän paikkasi julkisesti virheensä keskustelun päätteeksi. Kusti, Veera, Jaakko ja Sakke kuuntelivat Pappansa selitystä seisaaltaan, antoivat synninpäästön ja sanoivat ymmärtävänsä, että yli 73-vuotiaalle näin voi käydä.
Kotimatkalla Veera löysi ongelmaan kelpo ratkaisun. "Laitetaan se puuttunut teksti teoksen toiseen painokseen." Näin tehdään. Jaakko puolestaan vei yhden kirjan opettajalleen, joka Jaakon vanhemmille lähettämässään sähköpostissa lupasi järjestää ensi viikolla koulussa erityisen AIV-tunnin. Opettaja kertoo Virtasesta ja hänen tutkimuksistaan ja näyttää netistä löytämänsä lyhyen Virtas-dokumentin.
Sanomatalosta HP kutsui lähimpiä ystäviään parille lasilliselle shampanjaa läheiseen ravintolaan. Kuvan ottohetkellä yli puolet joukosta oli jo lähtenyt muualle.
Entä sitten ne otsikossa mainitut lentävät lehmät. Olet jo havainnut, että lehmillä oli näkyvä rooli juhlassa. Lennossa olivat ne lehmät, jotka oli sijoitettu Sanomatalon lasiseinäisiin hisseihin. Myös ne matkaavat ylös ja alas vielä ensi viikon yhdessä mediaväen kanssa.