Sunday, June 4, 2017

Yläfemmat uuden ylioppilaan kanssa

Eilen HP:n tyttärenpoika Kusti sai valkolakin Helsingin Englantilaisesta  koulusta. Myös isovanhemmilla oli kutsu hienoon juhlaan.




Juhlan alussa abiturientit marssivat koulun juhlasaliin. Kuten kuvista näet, Kustin koulu on monikulttuurinen ja silläkin tavalla avartava.



Niin kuin tapana on, valkolakit ojensi luokanvalvoja rehtorin avustamana.




 Äidille ja pikkuveljelle juhla oli hieno kokemus, niin kuin se oli myös meille muille.


Puheiden ja musiikkiesitysten jälkeen uudet ylioppilaat poistuivat salista ottamaan vastaan onnitteluja. Kusti oli todella komea uudessa puvussaan.

 .
Tässä vaiheessa syntyi blogin otsikko, kun HP ja Kusti heittivät ns. yläfemmat. Valitettavasti HP ei saanut kuvaa tervehdyksestä. Tervehdys sai muutama päivä sitten hovikelpoisuuden, kun rouva Jenni Haukio ja kuningatar Silvia jakelivat niitä marssiessaan Presidentinlinnasta kaupungintalon lounaalle.


Myös Kustin luokkatoveri ja tyttöystävä Kiara sai valkolakkinsa.

Ennen omaisten tapaamista ylioppilaat asettuivat yhteiseen kuvaan.





Seuraavassa kuvassa Kusti on tätinsä ja kumminsa Kristiinan kanssa.


Myös Kiaran perhe oli paikalla. He tulivat myöhemmin illalla myös Kustin yo-juhliin Eiraan.



Kustin kotiin Juhani Ahon tielle (vaihtoehtoisesti Armfeltin tie) saapui noin 50 vierasta kahdessa erässä: sukulaiset klo 14 ja muut ystävät klo 17. Timppa oli vetänyt taloyhtiön salkoon Suomen lipun.


Kun sää oli vaihteeksi lämmin, juhlia voitiin viettää sekä sisällä että pihapuutarhassa.



Ensimmäisten joukossa saapui Antti-vaari ja tyttärensä Kristiinan  perhe.



Susannan enolla Pentillä oli myös mukanaan kohtuullisen iso joukko.


Vuorossa Susannan kummit Ritva ja Ilkka, HP:n ja Ullan hyviä ystäviä jo nuoruudesta.


 Sitten HP:n sisar ja Susannan täti Johanna.


Kustin enon Juhan perhe tuli Nuottalahdesta ja lähti myöhemmin Porvooseen, jossa heidän ystäväperheensä esikoinen vietti yo-juhliaan.


Välillä Kusti piipahti ulkona haukkaamassa happea.


Juhlat jatkuivat HP:n perinteisellä stipendien jaolla. Kustin lisäksi niitä saivat Veera, Jaakko ja Sakke.
Veera siirtyy lukioon ja pojat peruskoulun yläasteelle. Eli seuraavat yo-juhlat ovat tiedossa kolmen ja kuuden vuoden päästä. Kusti on aina ollut nuoremmilleen tyylikäs esikuva. Hän itse on saanut opiskelupaikan yksityisestä kauppakorkeakoulusta (Helsinki School of Business), jossa kaksi vuotta opiskellaan Suomessa ja loput kaksi Englannissa. Välillä Kusti käy vielä armeijan vuonna 2018.





Timppa oli taituroinut  komean yo-päivällisen, ja saanut siinä apua muun muassa Ullalta, joka oli leiponut kolme isoa mansikkakakkua.


Senioreille oli varattu oma pöytänsä.



Päivällisen jälkeen suuri osa vieraista siirtyi puutarhaan. Seuraavassa kuvassa ylioppilaat ja heidän äitinsä.





Vielä kerran Kusti ja Kiara, paljon onnea ja menestystä. Kuten rehtorinne puheessaan totesi, te olette nyt saaneet kaikki ne eväät, jotka koulu voi antaa ja joita tarvitsette vastaisessa elämässänne. Ja kiitos Susannalle ja Timolle, kun järjestitte hienot juhlat. Me kaikki arvostimme asiaa ja nautimme syvästi.

Thursday, June 1, 2017

Tohtori Virtapohja ja Paavo Nurmen patsas

Tänään julkistettiin Ostrobotnialla HP:n ystävän ja entisen kollegan Kalle Virtapohjan kirjoittama Paavo Nurmen elämäkerta. Se on laajin Nurmesta kirjoitettu kirja (363 sivua). Teoksen kustantaja on Docendo, jonka kirjoista HP on ennenkin kirjoittanut. Bottan Jääkärisali on juhlallinen paikka. Siellä historia suorastaan havisee.


Nurmea kutsuttiin aikoinaan Lentäväksi suomalaiseksi, erityisesti hänen pitkillä Amerikan-kiertueillaan. Kun juoksija ei ollut halpa, häntä oli myös tehokkaasti markkinoitava. Vielä nykyisinkin Nurmi on legenda Yhdysvalloissa.


Virtapohjan perusteellinen kirja on kolmen vuoden työn tulos suunnilleen näin: ensimmäinen vuosi arkistoissa, toinen  kirjoitettaessa ja kolmas tekstiä viimeisteltäessä.


Paikalla oli myös kansanedustaja Ilkka Kanerva, monipuolinen urheilumies. Täällä hän puhui Paavo Nurmi -säätiön puheenjohtajan ominaisuudessa.


Jos luette tämän blogin ennen YLE:n iltauutisia, katsokaa sieltä lisää aiheesta, sillä toimittaja teki pitkän haastattelun Virtapohjasta. Varmaan tulee julki YLE Urheilussa.