Friday, July 13, 2018

Tämä kakkuresepti kannattaa ottaa talteen

Ulla kutsui nimipäivänään kaikki Helsingissä tuolloin olleet heimonsa jäsenet kakkukahville Jääkärinkadulle. Hän tarjosi uutta kakunmalliaan, jonka ainekset olivat kokonainen vesimeloni, mansikoita ja vaahtokermaa. Todella houkuttelevan herkullista, kuten kuvista voit havaita. Alkuun tietysti onniteltiin ja laulettiin. Olisikohan ollut: Sä kasvoit neito kaunoinen... Melonikakun nautiskelu sujui iloisissa merkeissä. Poissa olivat Veera, jonka kielikurssi Brigtonissa jatkui edelleen, sekä Satu ja Juha, jotka viettivät samaan aikaan 20-vuotishääpäiväänsä Långvikin kylpylähotellissa. Poissaolevat olivat puhelimessa onnitelleet Ullaa, ja heitä edusti mallikkaasti Jaakko.

Kun Paavo Lipponen puhui Alvar Aallosta

Juhannuksen jälkeisiin rutiineihimme kuuluu vierailu Vanhan kirjan päivillä Sastamalassa (entistä Vammalaa). Siellä kohteemme on ollut Suomen Tietokirjailijoiden seminaari ja jäsenillalliset Ellivuoren rantamaisemissa. Tällä kertaa seminaarissa kolme tunnettua kirjan harrastajaa esitteli kymmenen kirjaa kolmesta historian merkkihenkilöstä: Paavo Lipposen kirjat olivat Alvar Aallosta, josta on maailmanlaajuisesti kirjoitettu enemmän kirjoja kuin kenestäkään muusta suomalaisesta. Esittelemänsä kirjat Lipponen oli valinnut omasta hyllystään. Kriitikko ja tietokirjailija Vesa Sirén esitteli Jean Sibeliuksen kirjat, joukossa hänen omakin teoksensa. Professori Laura Kolben aiheena oli Gustaf Mannerheimia koskevat kirjat. Sujuvia esityksiä, joskin kriittistä otetta HP jäi kaipaamaan. Yleisön joukossa oli muutama tuttu turkulainen, kuten emerita historian lehtori Maikki Kero, joka kertoi käyvänsä Sastamalan kirjapäivillä vuosittain. Ellivuoren iltajuhlaan oli ilmoittautunut satakunta tietokirjailijaa, ja kuten tänä kesänä on tapana, sää suosi tilaisuutta.

Tuesday, July 10, 2018

Kesän avaustalkoot Toukolassa

Juhannusjutussaan HP kertoi, miten Susannan porukoilla oli perinteiseen tapaan menoa muualla. Sen sijaan he korvasivat poissaolonsa osallistumalla Toukolan alkukesän kunnostustöihin edeltävänä viikonloppuna, kun haravoitiin lehtiä, tehtiin saunapuita ja puhdistettiin (Timppa) katot ja vesikourut. Viimeksi mainittu on sellainen urakka, johon HP:n vartalo ei enää riskittä taivu. Sen sijaan HP ja Sakke vahvistivat laavun viime syksynä tehdyn lautakaton naulauksia. Kuvakertomus viikonlopusta on seuraava: Kuten näemme, Timppa vastasi tapojensa mukaan talkooruokien grillauksesta. Saara taas keskittyi nauttimaan auringosta mäyräkoirille tyypillisesti. Suuret kiitokset talkooväelle. Tämänkin jutun kuvat ovat Ullan ottamia.

Saturday, July 7, 2018

FixuTaxin tylyä syrjintää

Tulimme perjantai-iltana siinä seitsemän pintaan junalla Mikkelistä. Steissiltä otimme taksin, ja vapaita autoja oli useita kymmeniä odottamassa vuoroaan. Kun nyt on voimassa uusi järjestys, valitsemme pitkästä jonosta sen ainoan FixuTaxin. Alku oli hankala, kun muut taksit, yleensä isoja mustia mersuja, eivät suostuneet antamaan tilaa vaan pikemminkin sumputtivat haluamaamme autoa. Automme kuljettaja, joka oli nuori musta mies, kertoi, että paikalla oli tarkastaja, jonka kehotuksesta sitten muut autot olivat pakotettuja antamaan tilaa, tosin erittäin hapanta naamaa näyttäen. Itse matka meni mukavasti: siinä Erottajan kohdalla tuli taksamittarin kymmenen euroa täyteen ja siihen se pysähtyi: joten noin kolmanneksen matkasta ajoimme "ilmaiseksi", siis verrattuna muihin takseihin. HP:n huomautus lukijoille: valitkaa ihmeessä FixuTaxi (Toyota Prius Hybrid, se on tilava ja kaikin puolin mukava auto). Tämä valinta on hyvä tapa vaikuttaa taksikyytiemme korkeisiin hintoihin. Emmehän me muutenkaan kaipaa matkoillamme isoja mustia Mersuja ja vastaavia.

Wednesday, July 4, 2018

Jaakko debytoi saunavastaavana

Jälleen kerran ilmojen haltija uhkasi häiritä keskikesän juhlaamme, siis juhannusaaton. Mutta periksi emme antaneet. Tuuli oli niin kova, että luovuimme rosvopaistista ja valmistimme karitsanpaistin ja kasslerin savustuspöntössä. Hyvä tuli kun makua olivat antamassa Jack Daniels -viskitynnyreiden lastut, höysteenä kotoiset leppävuolteet. Savustus kesti kahdesta tunnista (kassler) kolmeen tuntiin (karitsa). Kuten kuvista näkyy, herkullista ja maittavaa tuli. Jaakko otti ensi kertaa vastuulleen saunan lämmityksen, mihin kuului polttopuiden ja veden kanto, saunan koristelu koivunoksilla ja tietysti huolellinen lämmitys. Kiukaassa hän poltti viime kesän kattoprojektista jääneitä haapalaudan pätkiä. Hyvin Jaakko onnistui debyytissään. Katsotaanpa, mitä kuvat kertovat. Kiitos Nuottalahden Perkoille juhannusvierailusta. Veera ei tällä kertaa ollut mukana, koska hän oli kolmen viikon kielikurssilla Brigtonissa. Susannan perhe taas vietti juhannusta perinteiseen tapaansa ystäväperheen seurassa. Todettakoon vielä, että tämän jutun kuvat ovat Ullan ottamia.