Saturday, November 17, 2018
Dynamiikkaa ja dramatiikkaa valokuvaan
Sanotaan, että oppia ikä kaikki. HP sai syntymäpäivänään (77 v.) vaimoltaan lahjaksi kaksi valokuvauskurssia, jotka pidettiin lokakuussa Etelä-Helsingin kansalaisopistossa Toimelassa. Ensimmäinen kurssi käsitteli digikuvauksen tekniikkaa, eikä sen anti ollut HP:lle kovin suuri, kun kurssilla opiskeltiin lähinnä kameran aukon ja suljinajan vaikutusta. HP päätti edelleen luottaa kameransa automatiikkaan. HP oli varmaan poikkeus, sillä muut kurssilaiset näyttivät kyllä innostuneilta. Sen sijaan toinen kurssi, jonka aiheena oli kuvasommittelun perusteet, innosti myös HP:tä. Tämän osion opettaja oli valokuvaaja Nina Kellokoski, luonteva ja asiantunteva opettaja. Hän korosti sitä, ettei kuvaan tule mahduttaa kaikkea vaan siinä on oltava selkeä pääkohde.
Muita Ninan tärkeinä pitämiä sommittelun perusteitä ovat viivamaiset muodot, varsinkin diagonaalit, jotka voivat lävistää koko kuvatilan tai vain osan siitä. Diagonaalin katsotaan lisäävän kuvan dramatiikkaa ja dynaamisuutta. Hyvä apuväline kuvan sommittelussa on ns. kolmasosasääntö, eli kuvan tila jaetaan sekä pysty- että vaakasuunnassa kolmeen yhtä suureen osaan ja näiden risteyskohdissa, joita on neljä, sijaitsevat ns. kultaiset pisteet. Niihin, tai yhteen niistä, on turvallista sijoittaa kuvan tärkeimmät kohteet tai kohde. On myös hyvä, jos kuvassa on ns. pakopiste helpottamassa kuvan katselua. Valon ja varjon kontrasti toimii yleensä hyvin. Seuraavassa HP näyttää kurssin kotiläksyinä ottamiaan kuvia, joista opettaja antoi ihan kohtuulliset arviot. Blogin lukijat puolestaan voivat arvioida, miten em. ohjeet on niissä otettu huomioon, ja samalla silmällä katsoa, onko blogin kuvituksessa nähtävissä kehitystä.
Viimeisen kuvan Kaivopuiston Rauhanpatsaasta HP otti siksi, että tehtävänä oli kuvata henkilö. Patsaan nainen oli tyynen rauhallinen komeassa ympäristössään.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment