Sunday, January 24, 2021

Hienoa puurakentamista Korpilahdella

Blogissaan lokakuussa 2019 HP ihasteli sisarensa Johannan komeaa uudismetsää Marttilassa. Sitä, siis itse viljeltyä hiilinielua, hän piti esimerkkinä kaikille niille, joilla sopivaa maata on. "Muut taas voivat hillitä ilmastonmuutosta käyttämällä pitkäkestoisia puutuotteita, jotka sitovat hiilidioksidia ilmakehästä ja toimivat tärkeinä hiilivarastoina. Tällaisia viisaita hankintoja ovat esimerkiksi puiset huonekalut, puutalot ja muut puurakenteet." (blogi 7.10.2019) Tällaista esimerkillistä puurakentamista HP löysi viime kesänä kesätanhuviltaan Korpilahdelta. Hänen entinen työpaikkansa Alkio-opisto on sitten vuoden 1986 laajentunut, se on toki edelleen kansanopisto mutta myös osa Humanistista ammattikorkeakoulua, joka on hajautettu muutamaan opistoon.
Kun uudisrakennuksen vihkiäiset jäivät syksyllä 2020 koronan takia pitämättä, HP ei tarkkaan tiedä, miten rakennuksen suunnittelu toteutui. Epäilemättä se tulee ammattikorkeakoulun käyttöön. Samantyylisiä uusia ja perinteisillä väreillä maalattuja rakennuksia on Korpilahden keskustassa jo pari ennestään, kuten vanhan sahan paikalle rakennettu päiväkoti sekä Satamakapteeni, jossa on ravintola ja vierassataman huoltotilat. Kokonaisuus on kerrassaan hieno; pari vuotta sitten Korpilahden satama valittiin vuoden vierassatamaksi.
Muutakin uutta Korpilahdelle on tulossa, kuten uusi liikekeskus, johon sijoittuvat ainakin K-market ja osuuspankki. Nähtäväksi jää, onko tämä rakennus linjassa edellä esiteltyjen puutalojen kanssa. Toivottavasti!

No comments: