Saturday, March 20, 2021

Vankileirillä syntyi laulu Villiruususta

Dosentti Marko Tikka on kirjoittanut 1990- ja 2000 -luvulla muutaman tärkeän kirjan sisällissodasta, varsinkin terrorista. Ennen häntä terroritutkimuksen klassikkona pidettiin professori Jaakko Paavolaista, jolle terroriteot, silmittömät tappamiset, olivat vain yksittäisten ihmisten surmatöitä. Tikka kuitenkin osoitti, että niin punaisten kuin valkoistenkin terrori oli ylhäältä ohjattua, järjestelmällistä tappotyötä ja tärkeä osa kummankin osapuolen sodankäyntiä. Kirjassaan Terrorin aika (Ajatus Kirjat 2006) Tikka kertoo myös Villiruusun syntyhistorian. Lahden vankileirillä parikymppinen karjalaispoika Eino Kettunen sommitteli kaiken kurjuuden keskellä lauluun Inarinjärvestä uudet sanat tähän tyyliin: On metsän siimeksessä, pien villiruusunen, sen salon sydämessä on olla rauhainen. Ei sinne yllä myrskysää, sen korpikuuset piirittää, ja aivan sattumalta tuon ruusun kohtasin... Laulu osoitti toisaalta väkevää elämänhalu ja toisaalta pakoa todellisuudesta.
Kymmenen vuotta myöhemmin Fazerin musiikkikaupan konserttiosasto etsi kuumeisesti sopivia sävelmiä uusille levyilleen keskellä gramofonilevyjen korkeasuhdannetta. Niinpä Eino Kettusen Villiruususta tehtiin 1929 levy, jossa Tuure Ara lauloi Villiruusun. Kääntöpuolella oli Emma-valssi, niin ikään Aran esittämänä. Levystä tuli valtaisa menestys.
Villiruusu on myös osa HP:n opiskeluhistoriaa. Kun HP muutti Toijalan yhteiskoulusta Hämeenlinnan lyseoon toiselle luokalle, hänen laulunumeronsa putosi yhdeksiköstä kuutosen. Silloin Isä-Oskari, joka oli laulumiehiä - lauloi mieskuorossa ja soolona opettajien pikkujouluissa - sanoi, että eihän tällainen vetele. Ja opetti lyseon tokaluokkalaiselle Villiruusun. Seuraavissa laulunkokeissa HP kajautti oppimansa laulun niin komeasti, että opettaja katsoi ihmeissään muistikirjaansa ja sanoi, että siinä täytyi olla joku virhe. Laulunumero nousi kertaheitolla takaisin yhdeksikköön, ja siinä se myös pysyi. Sitten myöhemmin kun HP pyrki Turun opettajakorkeakouluun, hän pääsykokeissa lauloi Villiruusun. Kohtalaisesti se varmaan meni silloinkin, koska opiskelupaikka avautui, vaikka HP päätyikin yliopistoon.

No comments: