Friday, April 30, 2021

Tuhansien saarten maa

Ensimmäiset kotiin kutsutut vieraat vuonna 2021 olivat Susanna ja Timo, kun HP tarvitsi hieman apua uuden tietokoneensa asemointiin ja kun samalla halusimme juhlistaa Timon syntymäpäivää. Ulla puolestaan vastasi kevyestä tarjoilusta.
Pöydällä oli myös lahjakirja, Mika Ihamuotilan teos Tuhansien saarten maa. Kirja kertoo purjehtijan paratiisista ja sen historiasta. Kolmella kielellä, joten kirja on oiva lahja myös ulkomaalaisille. Kuvat ovat Ihamuotilan itsensä ottamia. Tarkkaan ottaen noita saaria on Suomessa yhteensä huimat 80 000, kun kymmenien tuhansien järviemme saaret lasketaan mukaan. Timppa oli kirjasta ihan otettu, koska purjehdus on viime vuosina ollut hänen ykkösharrastuksensa.
Lahjakirja oli Ullan idea, mutta HP kävi sen ostamassa Otavan kirjakaupasta Uudenmaankadulta, josta hän saa tuntuvan kirjailija-alennuksen.
Edellinen kuva kertoo, että myös Susanna on kiinnostunut purjehduksesta ja varsinkin Suomen kauniista saaristosta.
Tämän kuvan myötä HP toivottaa kaikille bloginsa lukijoille Mukavaa Vappua. Eletään ihmisiksi Mika Salmiselta saamiemme ohjeiden mukaan..

Monday, April 26, 2021

Prinssi Philipin hautajaiset ja Yle

Kuningatar Elisabetin puoliso Philip haudattiin 17. huhtikuuta varsin koruttomin ja korona-aikaan sopivin menoin. Ylen tv-1 lähetti toimituksen suorana ja osoitti HP:n mielestä hienoa journalistista harkintaa. Lähetyksen toimittaja ja juontaja Marjukka Havumäen tyyni ääni sopi hyvin tilaisuuden luonteeseen, samoin hänen musta asunsa.
Erityisesti HP:tä miellytti lähetyksen asiantuntija, Helsingin yliopiston Euroopan historian professorin Laura Kolben rauhallinen ja asiantunteva selostus siitä, mitä monarkia, kuninkaallinen perhe ja prinssi Philip ovat Britannialle ja kansainyhteisölle merkinneet. Tämä analyysi olisi hyödyllistä kuultavaa kaikille niille, joiden mielestä monarkkien aika on jo ohitse. Kolben analyysia täydensi sopivasti Hannu Pesosen reportaasi Suomen Kuvalehdessä Englannin kuningasperheen omistuksista, niiden tuotoista ja tuottojen käytöstä.

Friday, April 16, 2021

Anni, Maija ja Laura - hiihdon iloiset akateemiset

Hämeenlinnan Hiihtoseuran trio Anni Kainulainen, Maija Hakala ja Laura Mononen on varmasti Suomen akateemisin ja kirjaviisain viestijoukkue. He ovat jälleen myös Suomen paras viestiporukka. Kainulainen, 28, on kauppatieteiden maisteri, Hakala, 36, on diplomi-insinööri ja Mononen, 36, on filosofian maisteri (biokemia). Kaikki ovat jo pitkään olleet urheilun puoliammattilaisia siksi, että ovat opiskeleet ensin lukiossa ja sitten yliopistossa. Heidän käytöksestään ladulla ja maalialueella on näkynyt, että he kilpailevat hiihtämisen riemusta.
Nyt Hakala ja Mononen ovat kertoneet siirtyvänsä työelämään mutta varmaankin harjoittelvat työn ohessa sen verran, että mahtuvat seuransa viestijoukkueeseen. Tätä me kotimaisen hiihdon ystävät toivomme. Hämeenlinnan viestitrio on myös malliesimerkki siitä, miten urheilu ja opiskelu on mahdollista yhdistää. Kädessä oleva todistus loppututkinnosta lämmittäää enemmän kuin MM-hiihtojen pronssimitali, vaikka hieno saavutus on toki sekin.

Saturday, April 10, 2021

Perkon Maija ja Perkon Veera - samana päivänä syntyneet

Kyllä vain, molemmat syntyivät 8. huhtikuuta, vuosi vain on eri. Jos Maija (synt. Tattari) eläisi, hän olisi viime torstaina täyttänyt 100 vuotta. Hänen pojanpoikansa Juhan tytär Veera taas täytti 20 vuotta. Ikäeroa heillä olisi siis ollut tasan 80 vuotta. HP löysi kotialbumistaan pienen kuvan äidistään. Kuvassa Maija on 18-vuotias, ja juuri kihlautunut tulevan miehensä Oskarin kanssa. Ennen HP:n syntymää Maija ehti täyttää 20 vuotta, eli HP:n kasikymppiset ovat kohtapuoliin edessä.
Kaksinkertaista Perkon naisten merkkipäivää vietimme ihan kohtuullisissa oloissa Eirassa, Susannan ja Timon residenssissä, joka tarjoaa näin korona-aikanakin mukavat puitteet. Tarjolla oli cavaa ja Ullan leipomaa mansikkakakkua. Kaikki nauttivat olostaan ja turvavälitkin olivat kunnossa. Alkumaljojen merkeissä HP muisteli lyhyesti äitiään Maijaa, jota hän syvästi rakasti. Sekin kannattaa mainita, että Maijan äiti oli nimeltään Veera (Tattari, synt. Suominen), jonka nimiperintö siis jatkuu suvussa.
Veeran sai mieluisia lahjoja, kuten Ullan kutoman vaalean neuleen. Susannan perhe muisti Veeraa shampanjalla sekä olkihatulla ja aurinkolaseilla, molemmat kirpputorilta löydettyjä, mikä luonnollisesti nostaa niiden arvoa. Veera ehti myöhemmin kotoaan viestiä Ullalle, että "neule on täydellinen". Todettakoon vielä, että Veeran perhe järjesti omat juhlansa Veeralle kotonaan Nuottalahdessa, jonne Veera yhdessä miesystävänsä Roopen kanssa kiirehtivät suoraan Eirasta..
Vielä ennakkotieto tulevasta: Timpalla on syntymäpäivä huhtikuun loppulla, ja Susanna toivotti läsnäolleet tervetulleeksi samoihin maisemiin. Kutsu otettiin ilolla vastaan. Vähän alkaa olla jo sellainen tuntu, että tuo pahuksen koronakin vähitellen hellittää.

Friday, April 2, 2021

Susanna - aprillipäivänä syntynyt

Susannan syntymäpäivä (51 v.) osui tällä kertaa kiirastorstaille. Mitään erityisiä juhlia ei koronan takia vietetty. Toki päivänsankari piipahti Jääkärinkadun pihalla tervehtimässä vanhempiaan, ja saatoimme vaihtaa tuoreimmat kuulumiset.
Ulla oli leiponut tyttärelleen myös pääsiäisaiheisen kakun, jonka Susanna sitten tarjoili perheelleen kotonaan Eirassa.
Tämän kuvan myötä HP toivottaa kaikille bloginsa seuraajille oikein hyvää pääsiäistä.