Monday, August 8, 2022

Vähän varttuneemman väen tapaamisia

Heinäkuu ei ollut pelkästään nuorison kanssa seurustelua, vaan yhtä iloksemme tapasimme myös ikäisiämme. Pena, Ritva ja Ilkka osuivat - toki kutsuttuina - samaan aikaan Toukolaan. Juhlimme Ritvan syntymäpäivää. Me miehet saunoimme ja yhdessä paransimme maailmaa, kuten tapana on sanoa. Laitetaan tähän pari kuvaa ennen nukkumaan menoa.
Seuravan päivän ohjelmassa oli tutustuminen arkkitehti Viivi Lönnin näyttelyyn Keski-Suomen museossa sekä lounas Kuokkalan kartanossa, joka on Viivi Lönnin piirtämä.Ulla emännöi tätä osuutta HP:n saaman yllättävän vatsataudin takia. Kuvat ovat siis Ullan ottamia.
Elokuun alussa saimme päivälliskutsun Jääskeläisten huvilalle Hankasalmelle. Pekan savustama lohi oli herkullista ja Marja-Leenan jälkiruoka suorastaan suli suussa, jos tällainen paljon käytetty klisee sallitaan. Välillä ihastelimme Marja-Leenan komeita salaatteja ja Pekalta saimme kotimökille vietäviksi ämpärillisen Timo-perunoita ja kymmenen isoa laatikkoa koivuklapeja, joilla lämmitämme Toukolan takkaa ensi kesään saakka. Parhaat kiitokset Hankasalmen väelle.
Seuraavat vieraamme olivat vanhat ystävämme Korpilahden ajoilta: Lehmusjoen Heikki (95) sekä Laurilan Mirja ja Teuvo (molemmat 86). Emme olleet muutamaan vuoteen tavanneet, joten juttua ja kommentoitavaa riitti, kun kaikki olivat vielä virkeitä sekä fyysisesti että henkisesti. Heikki ja Teuvo olivat sikäli kunniavieraita, että heillä oli iso rooli silloin kun Toukolaa 1980-luvun alussa laitettiin pystyyn osin talkoovoimin.

Sunday, August 7, 2022

Heinäkuun nuorisovierailut Toukolassa

Lastenlapsistamme Jaakko oli visiteerannut mökillämme juhannuksena, kuten blogissa 30.6. kerrottiin. Seuraava vieraamme oli juuri 18. vuottaan juhlinut Sakke (ks. blogi 3.7.). Hän, abiturientti, tuli Toukolan rauhaan lukulomalle, ja keskittyi neljän päivän ajan opiskelemaan matematiikkaa ja englantia. Niin se isovanhempien aika (elämä) vain kuluu, ei ole pitkä aika siitä, kun lastenlapsemme olivat vielä pieniä ja leikit sen mukaisia, mieliin painuvimpina joka kesäiset luontokoulut.
Sakke, kuten Kustikin, käyttää mielellään Onnibussia, jossa voi levätä tai lukea koko matkan. Me Ullan kanssa menemme yhtä mieluusti vastaan Korpilahden kirkolle ja toimittelemme samalla kauppa-asioita. Toukolassa Sakkelle oli turvattu lukurauha Vauvalan työpöydän ääressä. Päivän muuta ohjelmaa olivat Ullan herkulliset ateriat sekä iltasauna, jonka lämmityksen Sakke halusi hoitaa.
Sakke suorittaa syksyllä autokoulun. HP:n yllytyksestä hän kokeili ensi kerran elämässään autolla ajoa mökkitiellä parisen kilometriä. Onhan se vastoin lakia, mutta niinhän me kaikki olemme aikoinamme tehneet. Sakke ajoi Citroenia hienosti.
Seuraavat nuoret vieraamme olivat Veera ja Minni, joiden kesäperinteeseen on jo vuosia kuulunut vierailu Toukolassa. Nyt he viettivät meidän ilonamme yhden viikonlopun, perjantaista sunnuntaihin. Minni on kesällä vaihtanut yliopistoa Tampereelta Lappeenrantaan, koska LUT:n kauppatieteet kiinnostivat enemmän kuin Tampereen yhteiskuntatieteet, ja koska Veera opiskelee LUT:ssa ja koska Minnin poikaystäväkin opiskelee siellä. Syitä muuttoon oli siis kerrakseen.
Heinäkuun lopulla Toukolaan tuli Sakken isoveli Kusti, jonka kanssa olimme etukäteen sopineet 4-5 päivän puusouvista. Saunaklapeja syntyikin koko ensi kesän tarpeeseen, kun luottometsurimme, paikallinen Ahosen Jarmo oli ensin kaatanut muutaman puun.
Kuvissa näkyy vain ylhäällä tehdyt klapit. Samanmoisen pinon Kusti teki suoraan rantasaunan vilpolaan. Ulla avusti Kustia kärräämällä metsurin katkomia klapin aineksia Kustille. Kiitos molemmille hienosta puusouvista. Samoin kiitos kaikille muillekin vierailustanne. Erikseen vielä HP nostaa esiin rauhalliset keskustelut iltateen merkeissä. Ainakin meille ne olivat antoisia, koska ne avarsivat katsantoamme nuorten näkökulmiin.