Monday, April 23, 2007

Viimeinen samurai - kannattaa katsoa

Maikkarin maanantaileffa Viimeinen samurai oli elokuvaviihdettä parhaimmillaan: tyylikästä äksöniä, komeita maisemia, hyviä näyttelijöitä. Elokuva ajoittuu 1870-luvulle, ja vaikuttavinta siinä on kahden eri kulttuurin, vanhan ja uuden, taistelu, jossa samurain miekat, keihäät ja jouset häviävät uuden massakulttuurin tuotteille, kivääreille, konekivääreille ja tykeille. Eli massakulttuuri, jonka teollinen tuotanto teki mahdolliseksi, tuotti massa-armeijat ja sen mukaisen massatuhon. Myös samuraitten henkisistä arvoista kuten uskollisuudesta, kunniantunnosta, kurinalaisuudesta ja pyrkimyksestä täydellisyyteen filmi antaa hyvän kuvan, joka tosin lienee liiankin ihanteellinen. Mutta eihän elokuvan tarvitse ihan totta olla.

Pääroolissa on Tom Cruise, josta en ole erityisemmin pitänyt, mutta tässä elokuvassa hän amerikkalaisena kapteenina, josta tulee samurai itsestäänkin, on erittäin hyvä. Samuraipäällikköä näyttelevän Ken Watanaben varjoon Cruise kuitenkin jää, sillä Watanaben karisma on aivan valtava.

Jos ette leffaa nähneet, hankkikaa se DVD:nä. Kannattaa katsoa, ja varata siihen rauhalliset kaksi ja puoli tuntia. Itse näin filmin jo kolmannen kerran, mutta aina se on yhtä vaikuttava.

Tämä on tänä keväänä viimeinen päiväkirjamerkintäni Suomesta. Seuraavan kerran kirjoitankin sitten Atlantasta, jossa yhdistetty au pair -pestini ja kirjoituslomani (AIV) jatkuu toukokuun loppuun. Pysykää kanavalla.

4 comments:

GrillSymbol said...

Tasu,

minun valintani eilen oli, suomi elokuvan ystävänä: kotikatsomon - Eila. http://www.yle.fi/kotikatsomo/index2.html
Tositapahtumiin perustuva laatuelokuva. Suosittelen.

oki

Anonymous said...

Tere heimopäällikkö,

Joko on matkakuumetta?

Sussu ja pojjaat

Pappa's Blog said...

Jo vain, lähdössä ollaan.

Anonymous said...

Hyvä. Täällä vastaanottokomitea valmistautuu parhaansa mukaan. Pääset suoraan helteeseen. Tänään on kyllä luvassa rajuja ukonilmoja. Saas nähdä, pääsenkö pirtistä mihinkään, meinaan viimeiselle tilastotieteen tunnilleni. Jihhuu!