Friday, March 14, 2008

Viikko Ranskan Rivieralla

Huomenna lähdemme Nizzaan suoraan Sweet Saturdaysta ja palaamme seuraavana lauantaina. Kevätkohteestamme kirjoitin viime vuonna otsikolla "Valkoinen talo Rivieralla" (ks. blogin juttuarkisto).

Tarkoituksemme on tälläkin kertaa kävellä Promenade des Anglaisilla ja vanhassa kaupungissa sekä kierrellä vuorilla ja rannikolla, ehkä nyt kerkiämme Italiaan saakka. Mutta eipäs kerrota enempää etukäteen.

Saturday, March 8, 2008

Veera (6v) Sweet Saturdayssa

Veera ja Jaakko (3v) olivat pari päivää Jääkärinkadulla kun heidän vanhempansa käväisivät Tallinnassa. Hyvin viihdyimme. Tällaiset tapaamiset ovat tärkeitä sekä lapsille että isovanhemmille.

Lauantaina poikkesin Veeran kanssa Sweet Saturdayssa tapaamassa ystäviä. Jaakko varttuvana herrasmiehenä jäi pitämään mammalleen seuraa tämän valmistaessa karitsanpaistia päivälliseksi.

Friday, March 7, 2008

Kuin metsot soittimella

Onneksi mainitsin edellisessä tekstissäni Vanhasen lisäksi myös Kanervan. Tänään tiedämme, että tämä kuusikymppinen leijona pani - jos mahdollista - vieläkin paremmaksi lähentelemällä uhkeaa nuorta naista virkakännykällään peräti parisataa kertaa, jos mediaan on uskomista.


Muutama viikko sitten tuttavani, eläinlääketieteen tohtori, itsekin eduskunnan varapaikalle 1980-luvulla yltänyt pohjalainen, kertoi teoriansa kun ihmettelin, että mikä perhana näitä kärkipoliitikkoja oikein vaivaa. Tohtorin mukaan he ovat kuin eläimet; kun hormonit oikein todella hyrräävät, ei aivoissa puolestaan liikahda mikään. Ollaan siis kuin metsot soittimella. Tätä ominaisuutta tuttavani piti myös edellytyksenä sille, että politiikan huipulle yleensä päästään.


Mielestäni Vanhanen ja Kanerva ovat osoittaneet, että tuo teoria pitää paikkansa.

Wednesday, March 5, 2008

Opiskelua sänkykamarissa

Presidentti Urho Kekkonen seurusteli aikoinaan ruotsinkielisen everstinlesken kanssa. Toimittajalegenda Knut Möller totesi muistelmissaan, että "kaikesta näki, että Kekkosen ruotsi oli sänkykamarissa opiskeltu".

Pääministeri Matti Vanhanen on opiskellut sänkykamarissa ihan muita asioita, vaikka hänen olisi tullut jo vuosikausia sitten keskittyä ainakin englannin opiskeluun. Kun Vanhanen toistuvasti munaa itsensä kansainvälisissä yhteyksissä kyvyttömyydellään kommunoikoida vierailla kielillä, ei tätä lainkaan paranna se arvostelukyvyn puute, jota hän on osoittanut haastamalla oikeuteen entisen rakastajattensa Susan Ruususen (ent. Kuronen). Käräjäoikeus puolestaan osoitti ryhdikkyyttä, tosin lautamiesten äänillä - virkatuomari kun saattoi ajatella omaa urakehitystään - katsomalla, etteivät Kuronen eikä hänen kustantajansa olleet syyllistyneet rikokseen.

Ex-suurlähettiläs Richar Myllerin mukaan Amerikassa saakka kysytään, eikö Suomella ole lähettää maailmalle yhtään kyvykkäämpiä miehiä kuin Vanhanen. Tasapuolisuuden nimissä on todettava, että Vanhasen tasolle Myller niputtaa myös ulkoministeri Ilkka Kanervan.

Itsekään en voi ylpeillä vieraiden kielten taidollani, mutta minä olenkin vain pienen kotoisen heimon päällikkö, en pääministeri.

Monday, March 3, 2008

Kylpylälomalla Toompean juurella

Vietimme viime torstaista sunnuntaille Tallinnan keskustassa Kalev Spa -kylpylähotellissa. Hoidot olivat monipuolisia: oli hierontaa, allasjumppaa, kuntosalia, kasvo- ja jalkahoitoa, vartalon kuorintaa, hiusnaamiota ym. Paikka on tasokas, varsinkin hoitopalvelut kiitettävän täsmällisiä ja ammattitaitoisia. Eikä ruuassakaan ollut moittimista; aamiaisellakin oli kunnon makkaroita, lihapullia ja munakokkelia - toki myös kevyempää.

Kalev Spa saa rutkasti lisäpisteitä sijainnistaan Vanhan kaupungin kupeessa: Raatihuoneen torille on pari sataa metriä ja Viru-keskukseen vähän enemmän. Kun kylpylöissä on usein pari kolme tuntia luppoaikaa, Kalev Spasta on helppo piipahtaa Tallinnan keskiaikaiseen kaupunkiin, jota kauniimpaa ei tiedossani ole.Raatihuoneen kulmalla Hopner-ravintolassa, vuodelta 1681, tilasin vanhaa suosikkiani "Saarenmaan Äkkipigasta". Se oli kuitenkin muuttanut nimeään ja on nyt "Viru Äkiline". Kun kysyin, miksi annokseen kuuluva votkayyppy ei enää ollut Saarenmaalta ja miksi nimi oli vaihdettu, tarjoilija sanoi, ettei Saarenmaan votkan laatu ole tarpeeksi tasaista. Luulen kuitenkin, että syy muutokseen on toinen: Ei ole sopivaa myydä Tallinnan ytimessä Saarenmaan kansallisherkkua. Sehän olisi vähän sama jos Ullanlinnan Sea Horsen hittituotteena olisi paistettujen silakoiden sijasta poronkäristystä.

Kerron myös, mistä "Viru Äkiline" (ent. "Saaremaa Äkkipigane") on tehty: On kaksi pienehköä palaa paahdettua tummaa leipää. Leipien päälle katetaan hakkelus, joka on tehty graavista lohesta, sipulista ja valkosipulista, mausteina sitruuna, suola, mustapippuri ja auringonkukkaverso. Ainoa sallittu ruokajuoma on huurteinen votkaryyppu, nykyisin "Viru Valge", aikaisemmin "Saarenmaan Vodka".
Vähän kulttuuriakin oli ohjelmassa. Estonia-teatterin Tuhkimo oli viritetty sopivan koomiseksi. Hauska sitä oli seurata, kun laulajat olivat hyviä ja italiaksi kerrotun sadun tarina oli jäänyt muinaisesta lapsuudesta sopivasti muistiin. Loppuratkaisu tosin oli yllättävä mutta moderni.