Monday, February 2, 2009

Kurkistus takavuosien Rööperiin

Punavuori, puhekielessä usein Rööperi, ruotsiksi Rödberga, on Ullanlinnan naapurissa. Kaupunginosa nousi 9. tammikuuta kansalliseen julkisuuteen siitä kertovan elokuvan myötä. Kävimme katsomassa filmin viikonvaihteessa, ja pidimme näkemästämme.
Näyttelijät, ohjaus, käsikirjoitus ja kuvaus olivat erinomaiset omassa genressään. Veikkaanpa, että elokuva kilpailee koko joukosta Jussi-patsaita ensi vuoden alussa.

Paria asiaa ihmettelen: Miten Punavuoressa on 1960- ja 1970-luvulla ollut mahdollista tehdä kannattavaa bisnestä myymällä viinaa, tupakkaa ja seksilehtiä pimeillä markkinoilla niin että siitä hankki elantonsa toistakymmentä miestä? Toisekseen ihmettelin kriitikoiden väitteitä siitä, että näitä Rööperin pikku venkuloita olisi filmissa jotenkin romantisoitu. Aika onnettomia tapauksia he pohjimmiltaan olivat, monissa tosin löytyi ripaus inhimillisyyttä.

Kaikkiaan elokuva oli hienosta toteutuksestaan huolimatta synkänlainen ja vähän ahdistavakin. Mutta sitähän se oli Rööperin alamaailman todellisuuskin.

No comments: