Monday, January 26, 2009

Kotiseutuoppia Ullanlinnassa: 1. kurkistus

Helsingin ydinkeskustassa historia (tosin vasta 1800-luvulta, keskiaikaista ns. "vanhaa kaupunkia" ei Helsingissä ole) ja nykyisyys elävät käsikädessä. Kuitenkin historia havisee, ja se pääkaupungissa onkin hienointa.
Ullanlinna on vanhaa Eiraa, erotettiin vuonna 1957 omaksi kaupunginosakseen. Ullanlinnan muita naapureita ovat Eiran lisäksi Kaivopuisto, Kaartinkaupunki ja Punavuori. Kotiseutuoppini ensimmäisen kurkistuksen teen kotitaloomme Jääkärinkatu 4:ään.
Talo on vuodelta 1885, yksi Ullanlinnan vanhimpia kivirakennuksia. Kadun puolella oleva rakennus valmistui Oy G. W. Sohlberg Ab:n konttori- ja asuinrakennukseksi, piharakennukseen tulivat tuotantotilat. Vuonna 1922 valmistui ensimmäinen saneeraus kun Sohlberg Oy muutti Jyväskylään. Päärakennus muutettiin asuintaloksi. Pihapuolen tehdasrakennus säilyi yrityskäytössä.
Seuraava remontti tehtiin 1970-luvulla kun päärakennus muutettiin Postipankin pääkonttoriksi. Kun pankki lähti joskus 1980-luvulla, rakennus oli eri yritysten käytössä. Vuosina 2004-2006 YIT uudisti molemmat rakennukset asuinkäyttöön. Eli asumme nyt täysin uusissa asunnoissa, joilla vain on yli 110 vuotta vanhat seinät (lähes metrin paksuiset).

No comments: