Thursday, April 16, 2009

Palace Massèna avattu turisteille

Aikaisemmin olen kertonut, miten Nizzan suuri poika on André Massèna (1758-1817), herttua, ruhtinas ja Napoleonin voittoisa sotamarsalkka, jonka muistomerkkejä Nizza on pullollaan. Viime vuodet hänen kotipalatsinsa, joka sijaitsee parhaalla mahdollisella paikalla Promenade des Anglaisin varrella ja legendaarisen belle epoque -ajan hotellin Negrescon vieressä, on ollut suljettuna restauroinnin takia. Tämä keväänä ovet viimein avautuivat.

Hieno on palatsi pienen puiston keskellä. Se on virallisesti Musée Massèna, jossa kauneinta on rakennuksen loisto: komeat huoneet ja upeat maalaukset, aristokraattinen miljöö kaikinpuolin. Hyvältä tuntui sekin, ettei museo erityisemmin rakenna marsalkan henkilökulttia; hänestä on vain pari muotokuva, yksi asepuku ja yksi miekka.

Portaikon vaikuttavin maalaus, fresco, kuvaa Massènan perhettä 1800-luvun lopussa.

Museossa taltioin myös yli sata vuotta vanhan valokuvan, joka kuvaa Nizzan kalasatamaa 1800-luvun lopussa. Kalastajat veivät saaliinsa lähellä rantaa olevaan pitkään rakennukseen, jossa he asuivat ja joiden edustalla he myivät kalojaan kaupunkilaisille. Nykyisin kala myydään toreilla ja kaupoissa, ja vanha rakennus on otettu muuhun käyttöön: siellä on pieniä ravintoloita ja myymälöitä.

No comments: