Friday, May 29, 2009

Oi pyhä yksinkertaisuus

O sancta simplicitas. Näin kerrotaan uskonpuhdistaja Johan Husin huudahtaneen viime sanoinaan kun hänet kerettiläisenä poltettiin 1415 roviolla ja kun hän näki vanhan naisen äärimmäisin ponnistuksin raahaavan lisää puita liekkeihin.

Sanonta tuli mieleen kun joku päivä sitten katselin lehdestä uuden Peugeot 308 -avoauton mainosta. Sen erityisenä hienoutena korostettiin niskanlämmittäjää, joka mahdollistaisi ajamisen entistä viileämmissä keleissä. Tämänkaltaiset innovaatiot ovat tietysti kovin tarpeellisia nyt, ennen kuin ilmastonmuutos todella iskee. Myöhemmin niitä ei enää tarvittaisikaan.

Kokoomuksen euroehdokas Ari Vatanen, vielä hetken aikaa ranskalainen meppi, puolestaan näkee ilmastonmuutoksessa vain hyvää: onhan se mukavampi elellä lämpimässä, ei tuo flussakaan iske niin helpolla.

Sunday, May 24, 2009

Synttärit ja muuta mukavaa

Heimopäälliköllä oli lauantaina syntymäpäivä (68). Johanna muisti päivän ja tuli Sweet Saturdayhin kukkasten kera.

Aiemmen mennäviikolla Sakke kävi Jääkärinkadulla yökylässä. Häntä (4) oli pikkuisen harmittanut veljensä Kustin (9) yöretket, joita tämä on tehnyt kevään aikana jo parinkin kertaa Helsingin Erämajavissa Kun Sakkekin kertoi menevänsä yöretkelle, äitinsä kysyi, että mihin, poika vastasi, että Mamman ja Pappan luo. Komeaan reppuunsa Sakke oli pakannut kaiken tarpeellisen: yöpuvun, hammasharjan, varavaatteet ym. Sakke tuli Jääkärinkadulle suoraan Ullanlinna Schoolista ja sinne hän seuraavana aamuna myös suoraan meni.


Thursday, May 14, 2009

Tohtori Penttilän aamukahvilla Bulevardilla

Joskus 1990-lúvun alussa olin viimeksi poliitikon vaalikekkereissä. Taisi olla silloisen journalistikollegani Aino Suholan (kesk.) tilaisuus Jyväskylässä.
Tiistaiaamuna klo 8 menin kuuntelemaan kokoomuksen euroehdokasta Risto E. J. Penttilää hänen aamukahvilleen Bulevardi 6:een. Pelkästään Riston, joka on vanha tuttuni noin 15 vuoden takaa, näkemyksiä EU:sta ei tarvinnut kuunnella, sillä hän oli kutsunut mukaan myös vihreiden Heidi Hautalan. He haastoivat ensin toisensa keskusteluun, ja me vieraat, joita oli kahvilantäysi, haastoimme sitten heidät.
Tyylikkäitä keski-ikäisiä ehdokkaita molemmat, päällimmäisenä vaikutelmana - myös Heidillä - porvariston hillitty charmi. Ihan hyvin voisin äänestää molempia, jos se vain olisi sallittua.

Risto ei vaalityössään ujostele sitä, että on tullut väitelleeksi. Sitä hän ei sentään mainosta, että peräti Oxfordissa, joka on maailman viiden parhaan yliopiston joukossa. Riston vaalislogan on sopivasti kaksiselitteinen "EU-talous tarvitsee tohtoria". Kahvitilaisuus taas oli Hesarin ilmoituksessa ristitty "Tohtorin aamukahviksi".

Klo 9 jälkeen Risto kiirehti junalla ensin Tampereelle ja sitten Turkuun, ja tarjosi tohtorikahvit molemmissa kaupungeissa.
Jotakuta ehkä mietityttää, mitä E. J. oikein tarkoittaa. Ei kovin vaikea arvata: Erkki Juhani.

Monday, May 11, 2009

Isomummun äitienpäivä Turussa

Anoppini Kaija Airio (87) tunnetaan lähipiirissä Isomummuna erotuksena nuoremmista mummuista ja mammoista. Viime syksynä hän muutti asumaan Saga-nimiseen palvelutaloon, jossa hänellä on isohko kaksio ja johon hän saattoi viedä rakkaimpia huonekalujaan ja muita tavaroitaan.

Äitienpäivänä tyttärensä Ulla kävi Turussa tervehtimässä Isomummua ja otti tapaamisessa muutaman kuvan.

Saturday, May 2, 2009

Paljon oli vappuväkeä liikkeellä

Toiseen vappuumme Helsingissä mahtui monenlaista. Aaton avauksemme oli Jääkärinkadulla, jossa tarjolla oli kevyt lounas ja ensimmäiset kuohujuomat. Paikalla olivat Juhan ja Susannan perheet, jotka jatkoivat omaa aattoaan Lapinlahdenkadulla, Halosten residenssissä.


Me menimme katsomaan Mantan lakitusta, mutta ihan emme ehtineet. Sen sijaan väkeä oli paljon, tv-uutisten mukaan noin 50 000. Arolat tapasimme ravintola Belgessä, josta suuntasimme vielä ennen puoltayötä Halosille.


Vappuaamuna varustauduimme runsain brunssieväin ja olimme kello 9-12 Ullanlinnanmäellä, jossa juhlakansaa oli - jälleen television mukaan - kymmeniä tuhansia. Meidän seurueemme oli seuraava: Salokankaat, Haloset, Arolat ja heidän ystäväperheensä Kruunuhaasta.

Jääkärinkadun vappulounaalla olivat Salokankaat, joiden kanssa on aina mukava keskustella mm. rikoskirjallisuudesta sekä muistella yhteisiä vuosia Turussa ja Jyväksylässä.

Penakin soitteli ja esitti Heimopäällikölle kutsun Rymy-Eeteen, mutta se piti jättää tällä kertaa väliin. Toisen kerran sitten.