Thursday, May 14, 2009

Tohtori Penttilän aamukahvilla Bulevardilla

Joskus 1990-lúvun alussa olin viimeksi poliitikon vaalikekkereissä. Taisi olla silloisen journalistikollegani Aino Suholan (kesk.) tilaisuus Jyväskylässä.
Tiistaiaamuna klo 8 menin kuuntelemaan kokoomuksen euroehdokasta Risto E. J. Penttilää hänen aamukahvilleen Bulevardi 6:een. Pelkästään Riston, joka on vanha tuttuni noin 15 vuoden takaa, näkemyksiä EU:sta ei tarvinnut kuunnella, sillä hän oli kutsunut mukaan myös vihreiden Heidi Hautalan. He haastoivat ensin toisensa keskusteluun, ja me vieraat, joita oli kahvilantäysi, haastoimme sitten heidät.
Tyylikkäitä keski-ikäisiä ehdokkaita molemmat, päällimmäisenä vaikutelmana - myös Heidillä - porvariston hillitty charmi. Ihan hyvin voisin äänestää molempia, jos se vain olisi sallittua.

Risto ei vaalityössään ujostele sitä, että on tullut väitelleeksi. Sitä hän ei sentään mainosta, että peräti Oxfordissa, joka on maailman viiden parhaan yliopiston joukossa. Riston vaalislogan on sopivasti kaksiselitteinen "EU-talous tarvitsee tohtoria". Kahvitilaisuus taas oli Hesarin ilmoituksessa ristitty "Tohtorin aamukahviksi".

Klo 9 jälkeen Risto kiirehti junalla ensin Tampereelle ja sitten Turkuun, ja tarjosi tohtorikahvit molemmissa kaupungeissa.
Jotakuta ehkä mietityttää, mitä E. J. oikein tarkoittaa. Ei kovin vaikea arvata: Erkki Juhani.

2 comments:

Anonymous said...

Mites Esko Juhani?

Pappa's Blog said...

Kuka Kukin On 2009 -teoksen mukaan Penttilä on Risto Erkki Juhani. Sen vielä lisään, että Risto voitti 1978 jalkapallossa Suomen Cup -mestaruuden, oli Lahden Reippaan maalivahti. Oxfordin yliopiston jääkiekkojoukkueen kapteeni hän oli 1986-1987.