Thursday, March 18, 2010

Eläkepommi ja Mummola-palvelut

Meitä suurten ikäluokkien eläkeläisiä pyritään syyllistämään puhumalla eläkepommista. Tilannehan on se, että olemme maksaneet eläkkeistämme noin 25 %, jolloin 75 % jää eläkerahastojen menestyksen sekä työssä käyvien eläkemaksujen varaan. Pommi taas syntyy siitä, että yhä pienenevät ikäluokat joutuvat maksamaan ison osan suurten ikäluokkien eläkkeistä, ja kaiken lisäksi meillä on taipumus elää turhan vanhoiksi.

Olemmehan mekin kustantaneet vanhempiemme ja isovanhempiemme eläkkeitä, mutta kun meitä oli paljon enemmän kuin edeltäneitä ikäluokkia, rasitus oli pienempi.

Mikä siiten lääkkeeksi eläkepommiin? Tunnettu yhteiskunnallinen ajattelija Jukka Relander, joka on toiminut eläkeläisten ongelmia pohtivassa työryhmässä, suositteli äskettäin TV 55 -ohjelmassa lääkkeeksi sitä, että käyttäisimme surutta eläkkeitämme kaikenlaiseen kulutukseen ja siten vauhdittaisimme kansantaloutta. Sen sijaan säästäminen sukanvarteen tai pahan päivän varalle olisi turmiollista. Kuullostaa ihan mukavalta metodilta.

Relander myös korosti isovanhempien yhteiskunnallista tehtävää. Hän katsoi, että Mummola-palvelut on keskeisessä roolissa kansantulon rakentumisessa, kun isovanhemmat auttavat lastensa perheitä äkillisissä arkielämän pikkukriiseissä ja vapauttavat näin lapsiaan tekemään sitä työtä, mihin heidät on yhteiskunnassa palkattu. Sitä varten isovanhempien pitäisi muuttaa lähelle lastensa perheitä. Sata kilometriä on jo ihan liian pitkä etäisyys.
Meillä oli tänään tilaisuus osallistua bkt:n vahvistamiseen, kun Sakke sai pientä yskää eikä voinut mennä leikkikouluun. Sen sijaan hän paistoi Mammansa kanssa Jääkärinkadulla lettuja ja päätti samalla tulevasta ammatistaan: kokki S. Halosella olisi taatusti kysyntää Helsingin ravintoloissa, jotka äskettäisen arvion mukaan ovat maan parhaita.

2 comments:

Unknown said...

Onko nyt aika keskustella eläkkeistä, mediamaksusta vai yleislakosta?

tv. persettä penkkiin...näin se Suomi nousee uuteen nousuun

Unknown said...

P.S.Kohtuullista, että saavutetuista eduista ei luovuta