Thursday, February 3, 2011

Dekkarin ystävää hemmotellaan

Kuluneena talvena kotimaisen dekkarin ystävää hemmotellaan, kun tarjolla on muutama kohtuullisen tasokas kotimainen filmatisointi. Viime vuoden lopulla teattereissa meni (ja voipi mennä vieläkin) Matti Yrjänä Joensuun poliisiromaaniin perustuva "Harjunpää ja pahan pappi". Eilen kävimme katsomassa Reijo Mäen hahmoihin rakentuvan "Vares ja pahan suudelma". Television Kotikatsomossa pyörii Alamaailma- sarjan "Kyttä" ja kohtapuoliin tv:ssä aloittaa seikkailunsa Matti Röngän luoma Viktor Kärppä sarjassa "Tappajan näköinen mies".


Dekkareiksi on palkattu tämän hetken karismaattisimmat miesnäyttelijämme: Peter Franzén on Timo Harjunpää, Antti Reini on sekä Jussi Vares että Kyttä ja Samuli Edelman näyttelee Viktor Kärppää.

Toistaiseksi voin verrata vain Harjunpäätä ja Varesta. Mielestäni Harjunpää on parempi: siinä on tiiviimpi käsikirjoitus ja kuvausten jälki tuntuu aidommalta, vaikka ylikonstaapeli Harjunpään virka-auto onkin Lexus. Harjunpää on selvästi tehty vähän isommalla rahalla, mikä joskus on eduksi filmille. Lisäksi rosvojahti istuu Helsinkiin luontevammin kuin pieneen Turkuun, jonka kaupunkimaisemaa toki on hyödynnetty varsin taidokkaasti.


Vares on alkuun vähän katkonainen, kun kaikille Reijo Mäen romaanihahmoille (Pastori Alanen, novellikirjailija Luusalmi, Iltalehden toimittaja Ruuhio, Kyypakkays ym.) koetetaan löytää filmissä oikeaa tekemistä. Sen sijaan Reini on oiva valinta Varekseksi. Kaikkiaan "Pahan suudelma" hakkaa kaksi aiempaa Vares-elokuvaa suunnilleen 6-3.


Sunnuntaina 6.2. näemme sitten MTV3:ssa klo 21.00 ensimmäisen jakson 8-osaisesta Viktor Kärppä -tarinasta. Odotamme mielenkiinnolla.

No comments: