Sunday, January 16, 2011

Haitista Jyväskylän kautta Tukholmaan

Blogini päivitys on eri syistä vajaan viikon myöhässä, mutta haitanneeko tuo mittään?

Ystävämme Jorma Teittisen laajennetussa Galleria Contempossa on avajaisnäyttelynä kirurgi Asko Salmen valokuvia Haitin katastrofialueelta viime vuoden alusta. Salmi oli siellä SPR:n katastrofiryhmän mukana ja otti matkalla 3000 kuvaa. Niistä valikoitu näyttely on sisällöltään surullinen mutta otokset ovat taidetta. Näyttely on avoinna tammikuun loppuun. Kannattaa käydä Lönkalla.

Eilen saimme tv:stä ihailla vanhan kotikaupunkini Turun juhlavuoden avajaisia. Se vain jäi vaivaamaan, että komea spektaakkeli oli brittien tuotantoa. Mutta osataan sitä Suomessakin, ainakin Jyväskylässä.

Entisen työnantajani Keskisuomalaisen 140-vuotisjuhla päättyi vaikuttavaan valon, tulen ja liikkeen iloitteluun, joka oli paikallista tuotantoa.

Melkein suoraan Jyväskylän junasta siirryin Silja Serenadille, kun maanpuolustuskurssini (128/1993) kokoontui pohtimaan ajankohtaisia teemoja: Afganistanin sekavaa ja toivotonta tilannetta, Suomen Nato-jäsenyyttä, johon liittymiseen edelleenkin puuttuu uskallus kun lähdetään siitä, että pienelle maalle, silloin kun kysymys on Suomesta, riittää itsenäinen puolustus. Näitä teemoja käsittelimme laivalla mennen tullen.

Tukholmassa vierailimme Suomen suurlähetystöstä, jossa isäntänä oli sotilasasiamies, eversti Harri Niskanen. Hän analysoi Ruotsin uutta puolustuspolitiikkaa, jonka olennaisin osa on asevelvollisuudesta luopuminen ja sotimisen jättäminen ammattimiehille.

No comments: