Friday, January 20, 2012

Vain Ahtisaari pysyy kannassaan

Kun presidenttiehdokkailta kysytään Natosta, he eivät uskalla sanoa muuta kuin toistaa kaikuna sitä, ettei nyt eikä nähtävissä olevassa tulevaisuudessa ole aihetta pyrkiä Natoon. Jotkut vielä tohtivat puhua jostain optiosta, mitä se sitten tarkoittaakin.
Sen sijaan rauhannobelisti Martti Ahtisaaren ei tarvitse kalastella ääniä eikä pelätä niiden menetystä. Maanpuolustuskurssiyhdistyksen turvallisuuspoliittisessa illassa torstaina hän pysyi kannassaan ja ilmoitti kannattavansa Nato-jäsenyyttä. Kun häneltä kysyttiin perusteluja, hän vastasi lyhyesti: Jos kerran uskomme länsimaiseen demokratiaan, silloin meidän pitää myös olla tiiviisti mukana kaikissa läntisissä organisaatiossa - siis myös Natossa, jonka Ahtisaari nimesi maailman tehokkaimmaksi rauhanturvaorganisaatioksi.
Uusimman tutkimuksen mukaan Nato-vastaisuus on edelleen noussut. Se on keskeisesti seurausta edellä mainituista presidenttiehdokkaiden kannanotoista. Ja kun Nato-vastaisuus kasvaa, se vie poliitikoilta lopunkin uskalluksen olla eri mieltä. Tämä on sitä itseään vahvistavaa lumipalloilmiötä.

No comments: