Tuesday, January 31, 2012

Guggenheim-museota odotellessa

Tämänhetkisten tietojen mukaan Helsingin kaupunginvaltuusto tekee helmikuussa päätöksen siitä, rakennetaanko Guggenheim-museo Katajanokan rantaan Kauppatorin tuntumaan. Vaikea tähän on ottaa tiukkaa kantaa, koska tiedot museon tulevasta menestyksestä ovat parhaimmillaankin vain valistuneita arvioita. Varma tosiasia lienee, että kalliiksi Guggenheim joka tapauksessa tulisi eivätkä pääsylipputulot millään kattaisi kaikkia kuluja, joihin sisältyisi myös tukevat vuosittaiset miljoonasummat Guggenheim-säätiölle.
Sekin on muistettava, että Guggenheim-innovaatio on jo vanha, mahdollisesti jopa aikansa elänyt, eikä se, mikä on toiminut muualla, välttämättä enää sytytä. Mutta ei hätää:Helsingissä on lukuisia museoita ja näyttelytiloja, joissa on esillä monipuolista taidetta, historiaa ja muuta kulttuuria. Esimerkiksi Helsingin Sanomien ylläpitämässä Päivälehti-museossa on kansalliskirjailijamme Juhani Ahon lehtimiehen uraa valottava kiinnostava näyttely.
Helsingin Design-vuoden merkeissä on Bulevardilla olevaan G18-tiloihin järjestetty empireajan Helsingin suunnittelijan Carl Ludvig Engelin kotia ja työskentelyoloja kuvaava näyttely. Kalusteet ja muut esineet ovat kaikki alkuperäisiä, ja ne on koottu pääkaupunkiseudun eri museoista. Kuvassa on Engelin työhuone.
Engelin suuret työt (nykytermein yliopiston päärakennus, valtioneuvoston linna, tuomiokirkko, presidentinlinna ja tähtitorni) valmistuivat 1820-1850 -luvuilla.

No comments: