Friday, February 24, 2012

Historiaa huokuva talorypäs Bulevardilla

Tämän hetken kohutuin suomalainen asunto sijaitsee Bulevardin ja Albertinkadun risteyksessä Helsingissä. Tiedämme, että muuan yritysjohtaja, joka ei ole saanut firmaansa irti pahasta tappiokierteestä, onnistui sentään veivaamaan mallikkaasti omia raha-asioitaan. Talo sen sijaan on vanha ja komea, yksi Punavuoren näyttävimpia.
Vastapäätä Bulevardin toisella puolella on Valtion virastotalo, joka ei ole sen rumempi kuin virastotalot tapaavat olla. Talolla on kuitenkin kiintoisa historia. Paikalla sijaitsi vuoden 1939 lopulla Neuvostoliiton suurlähetystö. Kun punaiset ilmavoimat pommittivat talvisodan alkupäivinä Kamppia ja Hietalahtea - siis sinne pommit ainakin putosivat - vihollisen lähetystö tuhoutui pommituksessa. Tarpeettomaksi se oli tietysti tuolloin jo käynytkin kun maat olivat sodassa keskenään ja kun lähetystön henkilökunta oli jo poistunut paikalta. Jatkosodan jälkeen Suomi rakensi osana sotakorvauksia itänaapurille uuden komean suurlähetystön Tehtaankadulle.
Bulevardin ja Albertinkadun risteyksen kolmas talo, Aleksanterin Teatteri, on keisariajan komeaa jäämistöä. Se rakennettiin viihdyttämään Helsingissä asuvia tuhansia venäläisiä virkamiehiä, sotilaita ja heidän perheitään.
Ja jotta tämän jutun kulttuurinen tarjonta olisi likimain täydellinen, kuvattakoon vielä risteyksen neljäskin talo, funkkistyylinen rakennus, jonka alakerrassa on maineikkaan Dennis-pizzeriaketjun ristorante.

Wednesday, February 15, 2012

Yksi ynnä yksi on vähintään kolme

Sweet Saturdayssa nousi keskusteluun jälleen kerran Guggenheim. Sisareni esitti, että mallikas ratkaisu voisi olla museon rakentaminen Töölössa olevan olympiastadionin yhteyteen. Aika olisi sikälikin sopiva, että stadion, joka on maailman upeimpia funkkistyylisiä kokonaisuuksia, on pikaisen saneerauksen tarpeessa.
Yhdessä stadion ja museo muodostaisivat kiehtovan, kiinnostavan kokonaisuuden: yhdistyisiväthän siinä näyttävästi sekä fyysinen että henkinen kulttuuri. Se mitä tarvitaan, on loistava arkkitehtuuri, jotta kokonaisuus nousisi maailmanmaineeseen.
Lopputulos olisi paljon kiinnostavampi ja vetovoimaisempi kuin erillisten stadionin ja Guggenheim-museon summa: ennakkoluuloton koktaili, jollaista muualla ei tapaa.

Monday, February 6, 2012

Vilkas nimipäivä Runebergilla

Sunnuntain ykkösuutisia oli se, että Suomi sai presidentin, ja ihan kelvollisen: presidentti-instituutio edellyttää Niinistön kaltaista liberaalia konservatiivia.

Meille tärkeitä asioita oli, kun pitkäaikaisin ystäväni Ilkka täytti 70 vuotta. Juhlia vietettiin hänen kotonaan Espoon Olarissa. Heimopäällikkö tutustui Ilkkaan tasan 55 vuotta sitten Turun Normaalilyseossa ja sen jälkeen ystävyys on tiivistynyt muun muassa Best Man- ja kummisuhteina, yhteisinä matkoina, erilaisina tapaamisina jne.
Ilkan mieluisin lahja oli hänelle ojennettu Pro Teekkari -palkinto, joita myönnetään harvakseltaan henkilöille, joilla on erityisiä ansioita Teknillisen korkeakoulun ja sen entisten ja nykyisten opiskelijoiden teekkari-hengen vaalimisessa.
Palkinnon ojensi Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan hallitus vuodelta 1968. Ilkka oli tuon hallituksen puheenjohtaja, ja siitä alkoi hänen pitkä uransa teekkarihengen monipuolisena vahvistajana.