Friday, February 24, 2012

Historiaa huokuva talorypäs Bulevardilla

Tämän hetken kohutuin suomalainen asunto sijaitsee Bulevardin ja Albertinkadun risteyksessä Helsingissä. Tiedämme, että muuan yritysjohtaja, joka ei ole saanut firmaansa irti pahasta tappiokierteestä, onnistui sentään veivaamaan mallikkaasti omia raha-asioitaan. Talo sen sijaan on vanha ja komea, yksi Punavuoren näyttävimpia.
Vastapäätä Bulevardin toisella puolella on Valtion virastotalo, joka ei ole sen rumempi kuin virastotalot tapaavat olla. Talolla on kuitenkin kiintoisa historia. Paikalla sijaitsi vuoden 1939 lopulla Neuvostoliiton suurlähetystö. Kun punaiset ilmavoimat pommittivat talvisodan alkupäivinä Kamppia ja Hietalahtea - siis sinne pommit ainakin putosivat - vihollisen lähetystö tuhoutui pommituksessa. Tarpeettomaksi se oli tietysti tuolloin jo käynytkin kun maat olivat sodassa keskenään ja kun lähetystön henkilökunta oli jo poistunut paikalta. Jatkosodan jälkeen Suomi rakensi osana sotakorvauksia itänaapurille uuden komean suurlähetystön Tehtaankadulle.
Bulevardin ja Albertinkadun risteyksen kolmas talo, Aleksanterin Teatteri, on keisariajan komeaa jäämistöä. Se rakennettiin viihdyttämään Helsingissä asuvia tuhansia venäläisiä virkamiehiä, sotilaita ja heidän perheitään.
Ja jotta tämän jutun kulttuurinen tarjonta olisi likimain täydellinen, kuvattakoon vielä risteyksen neljäskin talo, funkkistyylinen rakennus, jonka alakerrassa on maineikkaan Dennis-pizzeriaketjun ristorante.

No comments: