Monday, March 5, 2012

Mäntyniemestä takaisin Linnaan

Presidenttien vaihtopäivänä 1.3. televisiossa kommentaattorina toiminut professori Matti Klinge esitti, että tasavallan presidentin olisi syytä muuttaa asumaan takaisin Linnaan - keskelle pääkaupunkia ja pois "ristikoiden takaa" syrjäisestä Mäntyniemestä. Lähetystä vetäneen toimittajan etukäteissuunnitelmiin aihe ei istunut eikä sitä sen kummemmin käsitelty vaikka paikalla olisi ollut kaksi tohtoritason kokenutta pohdiskelijaa.
Klingen ajatus on loistava.
Ensinnäkin: Linnalla on upea historia. Alunperin varakkaan kauppiaan itselleen urakoima rakennus saneerattiin Engelin suunnitelmien mukaan Keisarilliseksi palatsiksi, ja Suomen itsenäistyttyä siitä tuli Presidentinlinna. Kyllä vallan haltijan on hyvä asua siellä, missä valta symbolisesti sijaitsee. Tokkopa Yhdysvaltain presidenttikään on harkinnut muuttoa pois White Housesta tai Ruotsin kuningas Kuninkaanlinnasta.
Toiseksi: Sauli Niinistö on korostanut esimerkillä johtamisen periaatetta. Mistä se muualta kävisi paremmin kuin Helsingin keskustasta, korttelista, jossa sijaitsevat myös Ruotsin suurlähetystö ja Helsingin kaupungintalo ja jossa naapurimaan suurlähettiläs ja Helsingin ylipormestari asuvat. Kauppatorilla taas on mahdollista päivittäin tavata satamäärin kansalaisia ja myös turisteja. Kun poliittista valtaa on vähennetty, sitä paljon puhuttua arvojohtajuutta voi vahvistaa asumalla lähellä kansalaisiaan. Terroristejakaan ei tarvitse Kauppatorin liepeillä pelätä sen enempää kuin Mäntyniemessäkään.
Ja vielä: Aikanaan kalliisti rakennetulle Mäntyniemelle löytyy varmaan muuta käyttöä. Guggenheim-museoksi siitä tuskin sentään on?

No comments: