Saturday, June 30, 2012

Kesän 2012 ensimmäiset mökkikuvat

Ensimmäinen kesävieraamme oli Sakke, joka avusti mammaansa vihannesten istutuksessa.

Kusti saapui pari päivää myöhemmin junalla Jämsään.

14.6. kävimme katsomassa Jyväskylän Harjun kentällä jalkapallo-ottelun JJK-HJK. Mukana olivat myös jyväskyläläiset Ykä ja Sampo. HJK voitti 3-0.


Kusti täytti 14 vuotta 19.6. Tätä juhlistimme perinteiseen tapaan.



Päivä huipentui pizzaillalliseen Korpilahden Satamakapteenissa.

Juhannuksena vieraina oli Juhan perhe. Veera ja Jaakko nostivat lipun salkoon.

Kesäkuun hienoimpia suorituksia oli, kun Veera teki kymmenen puhdasta yhden käden punnerrusta lattiasta. Uskomaton suoritus, josta kuva jäi ottamatta.
Kun kylmähköä kerran oli, takassa piti pitää hyvänlaista tulta myös Juhannuksena.

Sunday, June 10, 2012

Kokoonnuimme Hiljentymisen Kappelissa


Kampin Narinkkatorin reunalle valmistui toukokuun lopussa hieno Hiljentymisen Kappeli osana pääkaupungin Design-vuotta. Kappeli on rakennetty tervalepästä, jota on tarvittu rakennukseen peräti 36 kilometriä.

Heimomme kokoontui hiljaiseen hetkeen kappeliin. Sieltä ajoimme spåralla Jääkärinkadulle, jossa neljä koululaistamme saivat perinteiset kevätstipendinsä.

Wednesday, June 6, 2012

Kovaa puhetta Aleksanterin yliopistossa

 

Tiistaina Maanpuolustuskurssiyhdistyksen kokouksessa Helsingin yliopiston vanhassa juhlasalissa oli vieraana Venäjän asevoimien komentaja Nikolai Makarov. Näin korkealla paikalla vaikuttavaa sotilasta Heimopäällikkö ei ole aiemmin tavannutkaan. Voidaan sanoa, että ehkä joku amerikkalaiskenraali on vielä isompi sotapäällikkö kuin armeijankenraali Makarov.

Makarovin analyysi maailman sotilaspoliittisesta tilanteesta oli mielenkiintoinen, samoin hänen katsauksensa Venäjän asevoimien nykytilaan. Sen sijaan Suomelle hän viestitti - kun sitä häneltä erikseen kysyttiin - tylyn sanoman: Jos liitymme Natoon, Venäjä ei sitä hyväksy vaan jäädyttää eri tavoilla hyvät suhteensä Suomeen. Jopa nykyistä läheistä yhteistyötä Naton kanssa tulisi hillitä.
Sotilas-poliittinen retoriikka on tunnetusti kovasanaista, mutta tällä tavalla itänaapurin päättäjien huipulla varmasti ajatellaan. Ihan tuntui siltä, kuin entisen Keisarillisen Aleksanterin Yliopiston juhlasalissa olisi antanut ohjeita Suomen sijaishallitsija, keisarin asettama kenraalikuvernööri.

Makarov osoitti olevansa myös huumorimiehiä, sillä keskustelussa hän totesi Venäjän pyrkimyksen olevan, ettei maidemme rajalla vastaisuudessa tarvittaisi yhtään sotilasta. Tämä lausahdus tuntui melkein uskottavalta, ja salintäyteinen yleisö palkitsi sen raikuvin kättentaputuksin.

Sitä Makarov tuskin sentään tarkoitti, ettei tulevaisuudessa tarvittaisi lainkaan rajaa maidemme välillä.




Friday, June 1, 2012

Pilot killed - eli metsään meni

Heimopäälliköllä oli tilaisuus vierailla Vantaalla Suomen ilmailumuseossa, jonne oli saatu saksalaisen Messerschmitt Bf 109:n (pienoismalli yllä) simulaattori. Sen runko ja ohjaamo ovat tarkka replika alkuperäisestä 1935-1945 valmistetusta maineikkaasta hävittäjästä, joka oli Suomenkin ilmavoimien sotakäytössä vuosina 1942-1944. Jatkosodan jälkeen sodasta selvinneet koneet olivat palveluskäytössä niin kauan kuin jotenkin pysyivät ilmassa. Mersuksi kutsuttu kone oli toisen maailmansodan parhaita hävittäjiä, parempi oli vain brittien Spitfire.
Koelento hienolla ja aidontuntuisella simulaattorilla osoitti, että Mersu oli sikäli hankala kone, että sen nousut ja laskut olivat vaikeasti hallittavissa. Itseltäni onnistui vasta kolmas nousuyritys, vaikka koko ajan sain opastusta. Sen jälkeen kiertelin jonkin aikaa Helsingin ja Suomenlahden yllä, ja kun viholliskoneita ei näkynyt, palasin takaisin kentälle. Kiitoradalla kone karkasi lapasesta, ja simulaattorikuvasta koneen keulan edestä näet, että huonosti kävi. Niin kävi myös itselleni, sillä seinälle ilmestyi teksti: PILOT KILLED. Itse en suinkaan ole ainoa kuollut, sillä 1935-1945 valmistuneista 30 000 Mersusta 60 % tuhoutui juuri nousuissa ja laskuissa, paljon harvempi siis itse taisteluissa.

Yllä oleva kuva esittää Porin edustalta äskettäin nostettua Mersun mahtavaa moottoria, joka on maannut meren pohjassa 70 vuotta. Mitä tästä kuvasta opimme? Sen että romua on toisessa maailmansodassa ja monissa muissakin sodissa syntynyt käsittämättömän paljon. Jo pelkästään ympäristösyistä kaikki sodat pitäisi ehdottomasti lailla kieltää.
Heimopäälliköllä oli tilaisuus koeajaa myös vanhaa Volkswagenia. VW-simulaattori on esillä Kansallismuseon 1900-luvun arkielämää kuvaavassa näyttelyssä. Tätä hienoa ja kiinnostavaa näyttelyä suosittelen voimakkaasti. Sitä en muistanutkaan, miten vaikea ajettava oli myös vanha Kupla. Ulos tieltä silläkin meinasin mennä, kun ajotuntumani on ihan toisen tasoista autoista.

Tämä on muuten 300. blogijuttuni runsaan kuuden vuoden aikana. Näin kertoo Googlen kirjanpito. Kuvien määrää Google ei mainitse, mutta itse arvioin niiden määräksi noin tuhat. Muistitko muuten klikata kuvia saadaksesi ne isommiksi?