Wednesday, June 6, 2012

Kovaa puhetta Aleksanterin yliopistossa

 

Tiistaina Maanpuolustuskurssiyhdistyksen kokouksessa Helsingin yliopiston vanhassa juhlasalissa oli vieraana Venäjän asevoimien komentaja Nikolai Makarov. Näin korkealla paikalla vaikuttavaa sotilasta Heimopäällikkö ei ole aiemmin tavannutkaan. Voidaan sanoa, että ehkä joku amerikkalaiskenraali on vielä isompi sotapäällikkö kuin armeijankenraali Makarov.

Makarovin analyysi maailman sotilaspoliittisesta tilanteesta oli mielenkiintoinen, samoin hänen katsauksensa Venäjän asevoimien nykytilaan. Sen sijaan Suomelle hän viestitti - kun sitä häneltä erikseen kysyttiin - tylyn sanoman: Jos liitymme Natoon, Venäjä ei sitä hyväksy vaan jäädyttää eri tavoilla hyvät suhteensä Suomeen. Jopa nykyistä läheistä yhteistyötä Naton kanssa tulisi hillitä.
Sotilas-poliittinen retoriikka on tunnetusti kovasanaista, mutta tällä tavalla itänaapurin päättäjien huipulla varmasti ajatellaan. Ihan tuntui siltä, kuin entisen Keisarillisen Aleksanterin Yliopiston juhlasalissa olisi antanut ohjeita Suomen sijaishallitsija, keisarin asettama kenraalikuvernööri.

Makarov osoitti olevansa myös huumorimiehiä, sillä keskustelussa hän totesi Venäjän pyrkimyksen olevan, ettei maidemme rajalla vastaisuudessa tarvittaisi yhtään sotilasta. Tämä lausahdus tuntui melkein uskottavalta, ja salintäyteinen yleisö palkitsi sen raikuvin kättentaputuksin.

Sitä Makarov tuskin sentään tarkoitti, ettei tulevaisuudessa tarvittaisi lainkaan rajaa maidemme välillä.




No comments: