Wednesday, June 19, 2013

Mökkitalkkarien alkupuuhat

Ystävämme Marja-Leena ja Pekka toivat heti kesän aluksi omista varastoistaan komean kuorman polttopuita - 34 banaanilaatikkoa riihikuivaa koivua. Kun jokainen laatikko painoi 17 kiloa, puiden yhteispainoksi tuli 578 kiloa (miinus jokunen kilo pahvilaatikoista).


Seuraavat vieraamme olivat Kusti ja Sakke, jotka olimme palkanneet mökkitalkkareiksi. Ensi töiksemme kokosimme uudet kottikärryt, joita on kevyt käsitellä.


Saatuamme laiturin jiiriin teimme laavulle kunnon polun, joka epätasaisessa maastossa vaati kahden kivi-betonisillan rakentamista. Molemmilla silloilla oli pituutta runsas metri. Betonin käsittely oli pojille uusi kokemus.


Vahvistimme myös laavun edessä olevaa tulipesää betonilla. Tarkoitus on, että Juhannuksena siinä kypsennetään Toukolan 30-vuotisen historian ensimmäinen rosvopaisti. Tästä lähemmin seuraavassa blogijutussa.

Toukolan iltaelämään on aina kuulunut saunomisen ja uimisen ohella lukeminen. Kun turkulainen ystävämme Marju vielä eli, meillä oli epävirallinen yhdistys nimeltä Varpusenlinnan Lukutoukat.


Sakke oli koko talven koonnut Valtteri-nimistä luurankoa, johon hän sai postissa osia kerran kahdessa viikossa. Tarkoitus on samalla opiskella ihmisen rakennetta ja sen eri osien toimintaa mukana tulevien oppivihkojen avulla.
Valtteri sijoitettiin toisen makuuhuoneen ikkunaan päivystämään metsän suuntaan.

Sakkella oli sen verran vapaa-aikaa, että hän saattoi harjoitella tarkkuusammuntaa jousella, jonka Heimopäällikkö oli tuonut kesällä 2012 Vilnan lähellä olevasta keskiaikaisesta Trakain linnoituksesta. Maaleina Sakke käytti juomapulloja ja tölkkejä.

Wednesday, June 5, 2013

Koululaisten stipendit Kaivopuiston kallioilla

Heimopäällikön jokakeväiset stipendit jaettiin tällä kertaa Kaivopuiston kallioilla. Ensin kokoonnuimme Lasipalatsin spårapysäkillä, josta jatkoimme "Kolmosella" Kaivopuistoon.

Koululaisten pyynnöstä alkuun jaettiin stipendit. Siten että jokainen luokka toi oppilaalle kympin. Näin Kustille, joka siirtyi yhdeksännelle, tuli 90 euroa...
 ...ja Veeralle kuusi kymppiä.
 Kolmannelle luokalle siirtyvät Jaakko ja Sakke saivat tämän kaavan mukaan 30 euroa kumpikin.

Stipendien jälkeen ohjelmassa oli kevyt piknikki-lounas: kertakäyttögrillissä lämmitettyjä makkaroita, sipsejä, keksejä ja Coca-Colaa.
Hyvin tuntui maistuvan, ja samalla serkut saivat kolmen tunnin ajan seurustella keskenään ja leikkiä kallioilla. Tätä leikkiä HP ei päässyt kuvaamaan kun piti vartioida ja sammutella grilliä.


Stipenditapaaminen päättyi Kaivopuiston rantaan jäätelökioskille, jossa epäilemättä myydään maan parhaat tuotteet. Tämän joukolla takaamme.


Sunday, June 2, 2013

Mitä tahansa kelpaa laatulehden etusivulle

Arvoisa lukijani muistaa, että olen johdonmukaisesti arvostellut Helsingin Sanomien tapaa julkaista etusivullaan mainoksia, mitä mikään kansainvälinen laatulehti ei tee. Viimeksi keväällä Hesarin päätoimittaja, nyt ex,  perusteli Heimopäällikölle käytäntöä sillä, että etusivun myyminen tuo rahaa, jolla taas voidaan maksaa esim. ulkomailla olevat kirjeenvaihtajat, joista lehti on syystä ylpeä.

Tätä selitystä en tuollaisena hyväksy. Vähennetään mieluummin kirjeenvaihtajien määrää,sillä sanomalehden on vaikea kilpailla television tai muun sähköisen median kanssa ulkomaan uutisioinnissa - kuva kun on siinä sanaa tehokkaampi, ajatellaan vaikkapa Syyrian tai minkä tahansa muun maan mellakointeja tai muita konflikteja.

Mittani lähes täyttyi tänä aamuna, kun Hesari oli myynyt etusivunsa perussuomalaisten ohjelmajulistukselle - kaikki kunnia Timo Soinille, joka edeltäjiensä Vennamoiden tapaan on kiistatta maan parhaita populisteja. Mutta joku roti se pitäisi olla johtavan sanomalehdenkin rahanhimolla. Eivät ekonomit ja insinöörit sentään voi tällä tavalla journalismia jyrätä.

Kun Helsingin Sanomien levikki on tabloidiuudistuksesta huolimatta laskussa, kannattaisi kokeilla sitä, että etusivu pyhitettäisiin päivän tärkeimmille uutisille ja lehti siten osoittaisi, että laatulehteä tässä ihan oikeasti ollaan tekemässä.