Monday, September 23, 2013

Toukolan kasvojenkohotus alkoi

Kolmen vuosikymmenen ikään ehtineessä Toukolassa toteutettiin tavallista suurempaa ehostusprojektia, suurinta pitkään aikaan. Kuluneena kesänä tapahtui seuraavaa:

Ulla teki ison urakan kun maalasi ruokapöydän ja sen kuusi tuolia, kolme muuta tuolia, kirjoituspöydän ja sohvapöydän. Ja kuten naiset usein, hän teki työn huolella. Poisti vanhat lakka- ja maalipinnat hiomakoneella ja maalasi sitten kolmeen kertaan, ensin pohjamaalilla ja lopuksi kahteen kertaan valkoisella huonekalulakalla. Nyt ovat kuin suoraan pakasta vedettyjä, pinta on sileä ja kirkas.

Heimopäällikkö puolestaan enemmän kuin kaksinkertaisti sähköntuotantomme. Hän laittoi uuden panelin aivan veden tuntumaan, etelän suunnassa olevan rantaterassin kaiteeseen, mistä se kerää aurinkoenergiaa sekä suoraan auringosta että heijastevaloa Päijänteen pinnasta. Vanha panelimme on huvilan katolla ja toimii edelleen hyvin, mitä nyt isoiksi kasvaneet puut vähän varjostavat.

Toisen panelin myötä saatoimme lisätä sähköjärjestelmäämme myös toisen akun, joten energiaa riittää. Laitoimme muutamia uusia valopisteitä kuten kuvassa olevan kattolampun vastamaalatun sohvapöydän yläpuolelle.

Huvilan seinämien koristeena ovat koko 30 vuoden ajan kukkineet pelargoniat. Tämä kesänä ne saivat kumppaneikseen vanhat vihanneslavat, jotka kunnostettiin ja nostettiin 30 sentin korkuisille jaloille. Hyvin ovat toimineet: vielä 22.9. salaatit kasvoivat hyvin vaikka kesän kirkkaat värit olivat jo ýlimalkaan muuttuneet syksyisemmiksi..

Tontillamme olevat polut olivat pitkän käytön aikana pahoin kuluneet. Nyt täytimme polku-urat - parkkipaikalta huvilalle ja huvilalta ulkohuoneeseen - männyn kaarnasta tehdyllä kuorikkeella, jota upposi kaikkiaan 55 säkkiä, à 50 litraa, yhteeensä siis 2 750 litraa. Enää ei tarvitse kompastella puun juuriin eikä kiviin.

Parkkialuetta kunnostimme ja laajensimme noin kolmanneksella, nyt se on tasan 200 neliötä. Työ teetettiin vierastyövoimalla. 7,5 tonnin kaivinkone raivasi ja tasoitti alueen ja vahvisti myös kuvan rinteen isoilla kivillä. Samasta firmasta tilasimme myös tukevat portaat, jotka korvaavat aikaisemman hankalaksi käyneen polun. Rinteen maisemointi sammaleilla ja saniaisilla on omaa tekoa, ja tämä työ jatkuu vielä ensi kesänä kun haemme rinteeseen lisää väriä.

Ensi kevääksi olemme tilanneet paikalle myös korpilahtisen kirvesmiehen. Hän uusii rantasaunan sisustuksen ja rakentaa saunan ja myös laavun eteen terassit ja raput helpottamaan kulkua ja viihtymistä. Tarkoitus oli rakentaa parkkialueen reunalle myös varasto-autokatos, mutta tästä oli luovuttava kun ilmeni, että se olisi ollut jo Metsähallituksen puolella.

Mutta se onkin jo toinen juttu, kuten on sekin, että päättyneen kesän viimeisenä iltanamme 21.9. laskeva aurinko valaisi komeasti koko tienoon, paistoi muutaman minuutin ajan myös Toukolan sisätiloihin.

Aamuneljältä kuu yritti laittaa paremmaksi, mutta ei ihan onnistunut kun paistoi ohuen pilviverhon takaa. Joka tapauksessa mieleen tuli kuva vajaan vuoden takaa jolloin kameraan taltioitui Toscanan lumoava kuu (ks. blogi 16.11.2012).

No comments: