Sunday, May 24, 2015

Mannerheim-museosta Doris-risteilylle




Sunnuntaina Toukon päivänä heimomme juhlisti kahta asiaa:  lasten hyvin menneen kouluvuoden päättymistä ja HP:n edellisenä päivänä ollutta syntymäpäivää (74.).

Iltapäivämme alkoi klo 12 Mannerheim-museosta, talosta, jossa Marski asui noin 30 vuotta. Isossa talossa on paljon Mannerheim-kulttiin liittyvää nähtävää, josta oppaamme kertoi värikkäästi runsaan tunnin mittaisella kierroksella. Kun sisällä ei saanut kuvata, on tyydyttävä ulkokuviin.




Kaivopuistosta kävelimme Kauppatorin rantaan, jossa meitä odotti parituntinen lounasbuffet-risteily Doris-laivalla. Kuvassa Ulla, Kusti ja Juha menossa laivalle.
 

Laivan emäntä kertoili risteilyn aikana niistä näkymistä, joita laivasta avautui Helsingin saaristoon. Me sen sijaan keskityimme omaan ohjelmaamme.


Päivän tärkein tapaus oli stipendien jako kohtapuoliin kesälaitumille siirtyville koululaisille. Todistuksia ei vielä ollut jaettu, mutta vanhana opettajana HP oli tarkkaillut syrjäsilmällä lastenlastensa koulunkäyntiä pitkin talvea ja todennut, että motivaatio oli kova ja tulokset sen mukaisesti erinomaiset.





Myös HP sai osansa huomiosta, kun lapset ja heidän perheensä onnittelivat häntä syntymäpäivän johdosta. Toiseen onnittelukorttiin oli kirjoitettu syvällinen viisaus: "Mitä enemmän ikää karttuu, sitä vaikeampi on ajatella itseään vanhana." HP vakuuttaa, että näin se on.





Risteilyn loppuaika sujui maukkaan buffet-lounaan ja iloisen seurustelun merkeissä.


Kiitos koko heimolle mukavasta puolipäiväretkestä, ja hyvää alkavaa kesää kaikille. HP siirtyy nyt omille kesälaitumilleen Päijänteelle, mutta toivottaa kaikki halukkaat tervetulleeksi Toukolaan ihan milloin vain, silloin kuin itsekullekin sopii.

Saturday, May 16, 2015

Outo käsitys demokratiasta

Perjantain Pressiklubissa Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula laukoi kovia Juha Sipilän kokoamasta kolmen suuren hallitutuksesta. Ruben Stillerin kysyessä, mitä tällainen konservatiiviseksi jo etukäteen luonnehdittu hallitus mahdollisesti tarkoittaisi, Kontula sanoi, että kysymys ei ole konservatismista vaan "taantumuksesta". Kun hän vielä lisäsi, että seuraavan neljän vuoden aikana "työmiehen veri on halpaa", HP:n mieleen tuli lähinnä vuoden 1918 retoriikka.

Kontula myös totesi, että demokratiasta ei ole Sipilän hallituksen aikana tietoakaan. Kun Stiller pyysi täsmentämään, millaista demokratian tulisi olla, Kontula määritteli asian niin, että asioista päättäisivät kaikki puolueet, etujärjestöt ja muut intressiryhmät yhdessä. Sinänsä kaunis ajatus, mutta se ei vain toimi, kuten edellinen ns. sateenkaarihallitus osoitti.

HP:n mielestä edustuksellinen demokratia on sitä, että pidetään vapaat vaalit, jonka tuloksen perusteella rakennetaan toimintakykyinen hallitus. Jos sitten käy niin, ettei hallitus saa tarpeeksi aikaan, seuraavissa vaaleissa kansalaisilla on vapaus äänestää toisin, jolloin hallituspohja muuttuu. Suomen monipuoluejärjestelmässä tämä on usein hankalaa, nytkin hallitukseen pitää ottaa edellisen hallituksen suurin vastuunkantaja ja myös vaaleissa tappion kärsinyt kokoomus, kun oppositiopuolueiden keskustan ja perussuomalaisten yhteinen kannatus ei ole ihan riittävä. Mutta hyvä näin. Kaksipuoluemaissa Englannissa ja Yhdysvalloissa tilanne on helpompi: valta vaihtuu, jos oppositiopuolue voittaa vaalit. Pienpuolueet ovat niin pieniä, ettei niistä ole sotkemaan selkeää hallituskuviota.

Sitäkin HP on ihmetellyt, että oppositioon jääneiden puolueiden kärkiedustajat (Rinne, Heinäluoma, Arhinmäki, Niinistö ja Haglund) ovat Kontulan tapaan jo etukäteen leimanneet Sipilän hallituksen lähes kelvottomaksi, mikä osoittaa, ettei demokratian ymmärrys ole heilläkään kovin korkealla.

Saturday, May 2, 2015

Kokoomuksen pitkä kiri näyttää alkaneen?


Vappu meni pitkälti entisen kaavan mukaan: Ulla ja Raimo olivat aattoillallisella Jääkärikadulla ja Vappulounaalle saimme kutsun Tepan ja Matin kotiin, mistä suuri kiitos vielä jälkikäteen..

Ullanlinnanmäellä HP pani merkille, että vaalitappion kärsinyt kokoomus oli jo aloittanut uuden kampanjan. Ullanlinnan valkolakkisissa kun oli paljon potentiaalisia äänestäjiä, vaikka tuskin kukaan jaksoi politiikkaa tähän aikaa kuunnellakaan. Katsotaan nyt, millaisen hallituksen Sipilä saa aikaan ja mitä tuo uusi hallitus puolestaan saa aikaan.