Sunday, September 22, 2019
Arktinen näkökulma Suomeen
Heinäkuisen kesäretkemme upeimpia kohteita oli Arktikum Rovaniemen keskustassa. Se on sekä tiedekeskus että museo, joka keskittyy pohjoisen napaseudun (napapiiristä pohjoiseen) asioihin ja ongelmiin. Arktikumin ulkoiset puitteet ovat upeat. Nykyisin se on Rovaniemen näkyvin maamerkki, joka on syrjäyttänyt Ounasvaaran ja sen hyppyrimäen.
Arktikumin kävijöillä on hieno mahdollisuus tutustua Suomen Lappiin ja sen kiehtovaan luontoon sekä arktisen alueen ihmisiin ja elintapoihin. Se vastaa muun muassa sellaisiin kysymyksiin, miten ihmiset, eläimet ja kasvit ovat sopeutuneet äärimmäiseen kylmyyteen, hurjiin sääolosuhteisiin sekä voimakkaaseen valon ja pimeän vaihteluun. Näyttelyt kertovat arktisesta arjesta, pohjoisten kansojen elämäntavoista ja alueen uusista haasteista, joita ovat ilmastonmuutos ja globalisaatio. Nimenomaan ilmastonmuutos tekee Arktikumin työstä erittäin ajankohtaisen ja tärkeän.
Arktikumin erikoisnäyttelynä oli tällä kertaa Petsamo, jonka Suomi sai Tarton rauhassa 1920 ja jonka se menetti hävityn sodan jälkeen 1944. Alue kiinnosti muun muassa matkailijoita, taiteilijoita, kalastajia ja sen nikkelituotanto oli sotavuosina erityisen arvokasta. Petsamo oli tärkeä myös ulkomaankaupalle, koska sen satama pysyi avoinna myös talvella.
Jos et ole vielä käynyt Arktikumissa, otapa se lähiaikojen ohjelmaasi. Se auttaa ymmärtämään elämää siinä kuin Keski-Euroopan komeiden kaupunkien palatsitkin.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment