Sunday, September 24, 2023

Pekka, koivuklapit ja 14 banaanilaatikkoa

Vanhan sanonnan mukaan käydään vuoroin vieraissa. Kuluneena kesänä oli Marja-Leenan ja Pekan vuoro visiteerata Toukolassa. Näistä käynneistä on meille aina paljon iloa, olemmehan vuosien varrella kasvaneet syvään ystävyyteen poikamme Juhan appivanhempien kanssa. Muuta ei tarvita kuin kesäinen tunnelma ja huolella laitettua ruokaa, niin seurustelu kestää helposti muutaman tunnin.
Kymmenen vuoden takaisten Toscanan matkojemme (ks. blogit 18.8., 24.8. ja 31.8.2011; 28.10., 1.11. ja 16.11. 2012 sekä 27.10. ja 5.11.2013) seurauksena Pekka on ottanut tehtäväkseen huolehtia mökkimme takkapuista. Tälläkin kertaa hän toi uudella peräkärryllään 14 banaanilaatikollista kuivia koivuklapeja. Määrä riittää turvaamaan mökkimme lämmön pariksi kesäksi. Ja lisäksi HP voi harrastaa mielipuuhaansa eli takan polttoa ja mietiskelyä tulen ääressä.
Kiitos vierailustanne Marja-Leena ja Pekka. Seuraavan kerraan tapaamme varmaan joulun merkeissä.

Sunday, September 17, 2023

Kolmen päivän synttärit Karttulassa

Tätä kirjoitettaessa kuningas Carl Gustaf juhlii kolmatta päivää sitä, että oli ollut Ruotsin kuninkaana päivälleen 50 vuotta. Kuukautta aikaisemmin ja myös kolmen päivän aikana mekin juhlistimme sitä, että rakas ystävämme Ritva oli täyttänyt pyöreitä vuosia. Juhlapaikkana oli Karttula/Kuopio. Ensimmäisenä iltana kun rouvat kattoivat muikkupöytää, me Ilkan kanssa vaihdoimme tärkeimmät kuulumiset ja puhuimme politiikan pois alta.
Ritvan muikkupöytä oli jälleen vertaansa vaille. Meitä oli pöydässä kaksi koulukuntaa: Ulla ja HP söivät muikut ruotoineen, Ritva ja Ilkka perkasivat ruodot pois. Molempi parempi, näin sovimme.
Seuraava päivä oli varsinainen juhlapäivä, jonka aloitimme visiitillä Kuopioon. Käyskentelimme Kuopion kuuluisalla torilla, söimme maukasta jäätelöä Kauppahallin sisätiloissa, kävimme aperitiivilla mukavassa piharavintolassa ja lopuksi päädyimme lounaalle satamassa olevaan kasvisravintolaan, josta Ritva oli varannut pöydän ja jossa meille miehille laitettiin kasvisten päälle jokunen makkara.
Kuopiosta tultuamme vetäydyimme joksikin aikaa päivälevolle, jonka jälkeen alkoi valmistautuminen juhlaillalliselle, jossa tarjolla oli rapuja, lammasta ynnä muuta hyvää. Näitten rapujuhlien järjestelyissä Ritva on parhaimmillaan.Sen olemme saaneet todeta jo vuosikausia.
Kolmantena päivänä aamiaisen jälkeen edessä oli paluu Korpilahdelle. Mikäs oli ajella kun takana olivat loistavat juhlat. Kiitos Ritva ja Ilkka ja onnea vielä kerran Ritvalle.

Monday, September 11, 2023

Karhu-Kopla Taiteiden Yössä (julkaisematta jäänyt juttu vuodelta 2011)

Kun tradition mukainen vuoromme ja ilomme oli, olimme kutsuneet 1960-luvun opiskeluvuosina syntyneen Karhu-Koplan - Hovit Kangasalta ja Soiniset Kajaanista- vieraaksemme Helsinkiin viime perjantaiksi ja lauantaiksi.

Perjantaina oli sopivasti Helsingin Juhlaviikkoihin kuuluva Taiteiden Yö, josta olimme valinneet parikin kulttuuriohjelmaa. Kansalliskirjastossa seurasimme Kalevala-iltaa: eepoksen synnyn historiaa sekä sen runoja laulettuina ja luettuina.


Kulttuuri-iltamme huipentui Sibelius-konserttiin Helsingin Yliopiston Isossa juhlasalissa. Konsertin johti Leif Segerstam ja orkesterina oli 60 soittajan Tapiola Sinfonietta. Konsertti päätti juhlaviikojen sarjan, jossa eri päivinä esitettiin kaikki Sibeliuksen seitsemän sinfoniaa. Me kuuntelimme sinfoniat 5-7. Aivan loistava kaksituntinen konsertti. Esityspaikka oli sillä tavalla alkuperäinen, että samassa salissa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa Sibeliuksen sinfoniat 1-6 saivat kantaesityksensä, vain 7. esitettiin Tukholmassa.



Perjantai päättyi Jääkärikadulla juusto- ja viini- tarjoiluun. Päivällinen oli nautittu jo ennen kulttuuriantia. Kuvassa Karhu-Koplan leidit matkalla Senaatintorilta Jääkärinkadulle.


Lauantaina aamiaisen jälkeen istuimme pari tuntia legendaarisessa Kappelissa ja menimme sen jälkeen Helsingin Yliopistomuseoon, joka sijaitsee vanhassa 1869 valmistuneessa Arppeanumissa lähellä Tuomiokirkkoa. Nimensä talo on saanut rakennuttajastaan, Keisarillisen Aleksanterin Yliopiston rehtorista Adolf Edvard Arppesta, joka aikanaan oli vähällä joutua oikeuteen kun rakennutti kemian laitokselle ja yliopistomuseolle komean talon, joka maksoi enemmän kuin Yliopiston päärakennus. No, talossa sai oppinsa myös muuan A. I. Virtanen. Kuvassa Arppe ja Karhu-Kopla.


Kerta kaikkisen kiehtova museo, johon seuraavaksi olen ajatellut viedä Luontokoulun oppilaat tutustumaan museon luonnontieteellisiin ja geologisiin kokoelmiin.

Saturday, September 9, 2023

Sairauslomalla Stadissa - mieluisia vieraita

Kuten aikaisemmin on kerrottu, joutui HP vetäytymään kaupunkioloihin heinäkuun alussa. Tällöin peruuntui muun muassa Kustin ja Metten vierailu mökille. Sen sijaan he olivat mieluisia vieraita Jääkärinkadulla, jossa söimme lounaan ja vaihdoimme kuulumisia. HP:n toipumista tämä käynti edisti suuresti.
Mette ja Kusti näyttivät viihtyvän sen verran hyvin yhdessä, että toiveita on nähdä Mette uudemman kerran joukossamme.
Sairausloma Helsingissä kesti parisen viikkoa. Tuona aikana myös HP:n lankoveli Pentti ilahdutti käynnillään.
Parhaat kiitokset vieraillemme.