Wednesday, July 31, 2024

Jää hyvästi, Päijänteen Toukola

Me yli 80-vuotiaat elämme luopumisen aikaa, jos kohta lastenlasten elämä ja saavutukset antavat mahtavasti lisää virtaa. Kuluvan kesän suuria muutoksia oli, kun laitoimme juhannuksen jälkeen kesäpaikkamme Toukolan Korpilahden Varpusenlinnassa myyntiin. Emme enää jaksaneet hoitaa paikkaa itseämme tyydyttävällä tavalla eivätkä lapsetkaan olleet halukkaita ottamaan vastuuta, heillä kun on omat tapansa viettää vapaa-aikaa. Ei muuta kuin Toukola myyntiin, ja kun hinta laitettin sopivaksi ja välittäjä teki paikasta oivan esittelyvideon, ostajia ilmaantui kosolti heti ensimmäisen tunnin aikana. Kun välittäjän puhelin soi kuumana, myynti-ilmoitus poistettiin verkosta neljän tunnin päästä. Kauppa syntyi ensimmäisen soittajan kanssa, joka noin tunnin kuluttua ilmoitti puhelimessa ostavansa Toukolan, jos se on niin hieno kuin kuvat kertoivat. Ja olihan se, ja ostaja maksoi pyydetyn hinnan.
Kun HP sairasti jalkaansa, myynti- ja muuttovastuu jäi Ullalle, joka selvisi urakastaan hienosti. Hyvänä päätoimisena avustajana hänellä oli koko ajan tyttärenpoika Sakke, joka paitsi kantoi tavaroita myös ajoi autoa, kun veimme tarpeettomiksi käyneitä tavaroita Jyväskylään kaatopaikalle. Muuttopäivänä avustajina olivat myös Juha, Susanna ja Timo. Muutto tehtiin kahdella pakettiautolla, jotka Timo ja Juha olivat vuokranneet. Pääosa kalusteista ja muusta irtaimistosta vietiin Korppooseen, josta Susanna ja Timo olivat ostaneet entisen luotsitilan, jonka kunnostusta vapaa-ajan asunnoksi he jatkavat. Tästä HP kirjoittaa oman blogin jahka pääsemme siellä käymään.
Ja lopuksi kuva riisutusta takkahuoneesta, joka oli HP:n mielipaikka yli 40 vuoden ajan. Kelpasi siinä tulistella ja fiilistellä sekä miettiä maailman menoa.
Jää hyvästi Toukola! Eromme haikeutta lievittää se, että saitte kunnolliset uudet emännän ja isännän. Leppoisia oloja myös teille.

Saturday, June 8, 2024

Komeat olivat yo-juhlat Jaakolla

Viime lauantaina iltapäivällä ajoimme iloisin mielin tilataksilla Espooseen, kun olimme saaneet kutsun Jaakon ylioppilasjuhliin. Tätä ennen juhlien alkusoitto - rehtorin puhe, lakitus ym. - oli pidetty Jaakon koulussa Matinkylän lukiossa, jossa paikalla olivat Jaakon vanhemmat Satu ja Juha sekä Veera-sisko. Juha kertoi, että tilaisuus oli perin juhlallinen ja hän itse oli silminnähden ylpeä, jopa liikuttunut, siitä, että sai olla mukana.
Tuore ylioppilas otti meidät vastaan. Jaakko on luonnostaan näyttävä nuorimies, jota valkolakki komisti entisestään. Vieraita - sukulaisia ja ystäviä - saapui paikalle kolmisenkymmentä, mutta isoon taloon kaikki mahtuivat sopuisasti ja monia seurusteluryhmiä syntyi luontevasti.
Juhlassa pidettiin monia hienoja puheita, jotka koskettivat kaikkien tunteita: Satu aloitti, Veera, Ulla ja Susanna jatkoivat. Ullan puheen pohjana oli Jaakon hänelle ja HP:lle alakoulusta lähettämä kirje, jossa Jaakko kyseli kuulumisia ja pyysi kertomaan, millaista oli elää Mamman ja Pappan nuoruudessa. Juhlan tämä osio huipentui siihen, kun Veera ja Jaakko antoivat äidilleen kahden lyyran korun, joka oli heidän isomammansa (Juhan isoäidin) Maija Perkon jäämistöstä. Sen kaksi yo-lyyraa muistuttivat siitä, että Maijan lapset, Touko ja Johanna, olivat saaneet valkolakkinsa vuosina 1961 ja 1969, mistä kansakoulupohjalta ponnistanut äitinsä oli kovin onnellinen ja ylpeä. Perintökoru oli puhdistettu kultasepällä Ullanlinnassa, ja ihan näytti siltä, että Satu suorastaan liikuttui saamastaan lahjasta.
Kuten meillä on tapana, näissä isoissa sukujuhlissa kunnon ruokailu kuuluu ohjelmaan. Tälläkin kertaa Satu ja Juha olivat loihtineet monipuolisen ja maittavan aterian, josta juhlaväki hiljentyi nauttimaan, kuka sisätiloissa kuka ulkona. Näin myös uusi juhliin valmistunut kolmas ulkoterassi sai arvoisensa avauksen.
Päivällisen jälkeen osa vieraista poistui. Me Ullan kanssa hienolla sähköisellä VW-pikkubussilla. Eipä sitten muuta kuin onnittelut Jaakolle ja Jaakon kotiväelle hienosta saavutuksesta ja komeasta juhlasta. Ja hyvää jatkoa opintiellä, ja menestystä asepalveluksessa, johon Jaakko piakkoin astuu.

Tuesday, May 7, 2024

Timpan synttärit ja villapaita

Pari viikkoa Susannan synttärien jälkeen oli Timon vuoro täyttää vuosia. Tätä hän ei kotonaan viettänyt, mutta Ulla sen sijaan kutsui Halosten pariskunnan Jääkärinkadulle lasilliselle.
No, lasilliset toki nautittiin, ja myös laulettiin, mutta tapaamisen huipennus oli tälläkin kertaa villapaita, jonka Ulla oli kutonut mielivävylleen. Ja hyvin istui tämäkin käsityö. Ynnä maistui synttäribrunssikin, jossa ruokajuomana oli bastis, jonka Susanna oli tuonut tuliaisiksi Nizzasta.
Ullan aktiivisuutta ja kutomisintoa kuvaa hyvin se, että häneltä valmistui kolmaskin villapaita, jonka hän ilmeisesti pitää itsellään. Ja suunnitelmissa on jo neljäskin, joka on saanut inspiraationsa tunnetusta balladista Saimaalta, mutta siitä lähemmin myöhemmin.

Saturday, April 6, 2024

Pääsiäisen juhlaa ja Susannan villapaita

Heimollemme on tullut tavaksi, että vuoteen mahtuu kaksi perinteistä juhla-ateriaa, toinen jouluna Satun ja Juhan kotona Espoossa ja toinen pääsiäisenä Halosilla Eirassa. Jälleen osanotto oli likimain täysi, vain Veeralla oli este. Sen sijaan muilla oli kiintoisaa kerrottavaa: Sakella armeijasta, Jaakolla yo-kirjoituksista ja Kustilla uudesta ammatillisesta orientaatiosta.
Juhla-ateria oli Timpan pääsiäisbravuuri, herkullista karitsanpotkaa. Ulla taas oli laittanut alkuun kesäkurpitsakeiton. Jälkiruoaksi hän tarjoili herkullista täytekakkua ja limoncelloa.
Pääsiäiseen mahtui myös toinen juhla, Susannan syntymäpäivä. Esikoiseltaan Kustilta hän sai lahjaksi hienon taulun, joka kuvaa Susannan läheistä luontosuhdetta. Ja on maalauksessa myös hänelle tärkeä mäyräkoira Saara. Äidiltään Susanna sai tämän itse kutoman komean villapaidan. Sitä tehdessään Ulla ajatteli Halosten uutta vapaa-ajan asuntoa Korppoossa, entistä luotsin tukikohtaa siis luotsiasemaa. Tästä HP kertoo myöhemmin jahka pääsee käymään.
Kaikista kuvista näkyy, että hyvät olivat juhlat ja mieli korkealla. Kiitos kaikille.

Wednesday, February 21, 2024

Sakke on nyt tykkimies Halonen

Tammikuun saapumiserän alokkaiden valatilaisuus Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä oli jälleen komea tilaisuus, johon Sakken kotijoukoista osallistuivat vanhemmat Susanna ja Timo sekä isoäiti Ulla. Juhlan kulku oli sama kuin Kustin valatilaisuudessa kuusi vuotta sitten (ks. blogi 14.2.2018). Blogin kuvat ovat Ullan ottamia, teksti on HP:n, joka oli estynyt osallistumasta. Muita sen sijaan oli paikalla runsaasti, noin kaksi tuhatta alokasta ja noin seitsemän tuhatta heidän kutsumiaan vieraita. Sotilasvalan esilukijaksi oli kutsuttu Katri-Helena.
Vieraille kaikkein mieleenpainuvinta oli tutustuminen kasarmiin, jota Sakke esitteli. Hänen yksikkönsä on tykkipatteri, jossa Sakke koulutetaan tuliaseman puolustajaksi. Myöhemmin keväällä selviää, mitä lisäkoulutusta hän tulee saamaan. Sakkea itseään kiinnostaa koulutus valmiusjoukkoihin, jotka varusmieskauden päätyttyä tulevat olemaan ikään kuin nopeassa valmiudessa puolustustehtäviin. Tarkkasilmäinen lukija huomaa, miten Susanna on kiivennyt panssarivaunun johtajan paikalle.
Valan jälkeen Sakke sai viikonloppuloman, jonka aikana hän kävi tervehdyskäynnillä Jääkärinkadulla. Iloinen oli tuore tykkimies, ja ylpeitä olivat myös hänen isovanhempansa.
Sakke, ei muuta kuin reipasta mieltä. Näinä aikoina kunnon maanpuolustajia tarvitaan.

Saturday, February 10, 2024

Kun pakkanen hyydytti kameran

Olimme saaneet Juhalta mukavan kutsun Espooseen seuraamaan Jaakon penkkariajelua. Juha haki meidät Jääkärinkadulta ja toi myös takaisin. Ajelun jälkeen kävimme myös juomassa kuuman totin Matinkylän hotellissa, kun pakkasta oli parisenkymmentä astetta. Kylmää meillä siis oli, mutta niin oli abeillakin kuorma-autojensa lavoilla. Abien iloa ei pakkanen suinkaan latistanut, kuten hotellissa isovanhempiaan tervehtimässä käynyt Jaakko vakuutti. Hänellä alkoi olla jo kiire Helsingin Eteläsatamaan, jossa abiristeilylle varattu laiva Tallinnaan odotti. Ainoa joka pakkasessa hyytyi, oli HP:n kamera, joka ei suostunut käynnistymään. HP oli aamulla todennut, että kameran akussa oli vielä virtaa 42 prosenttia, mutta se ei riittänyt, kun odotusaika pakkasessa venyi noin tuntiin. Ehkä täydet 100 prosenttia virtaa olisi pitänyt kameran toimintakunnossa. Tämän vrheensä HP korjaa sitten myöhemmin kun kokoonnumme Jaakon yo-juhliin. Onnea Jaakko alkavalle lukulomalle ja edessä oleviin kirjoituksiin.

Sunday, January 28, 2024

Karjalan prikaatin alokas Jääkärinkadulla

Tämän viikon tärkein tapaus ei suinkaan ole se, miten käy presidentinvaalin ensimmäinellä kierroksella vaan se, että tyttärämme nuorin poika Sakke vieraili luonamme. Hän oli ensi lomalla Karjalan prikaatista, mukanaan äitinsä Susanna, joka oli silmin nähden ylpeä siitä, että hänen nuorimmaisensa oli ottanut vastuuta itärajamme puolustamisesta. Ylpeänä hän kertoi myös siitä, miten vastaantulijat kaupungilla olivat katsoneet lämmöllä nuorta asevelvollista.
On selvää, että myös me isovanhemmat olemme ylpeitä Karjalan prikaatin alokkaasta. HP:lle tuli kyyneleet silmiin, kun hän ajatteli ajan rientoa ja sitä, miten vastuu isänmaan puolustuksesta siirtyy vanhemmilta lapsille ja nyt jo lastenlapsille.

Saturday, January 13, 2024

Juhlavuoden etkoista päätapahtumaan

Ullan juhlavuoden päätapahtuma oli varsinainen syntymäpäivä 10. tammikuuta, jolloin juhlimme Ullan 80-vuotispäivää. Juhlinta alkoi brunssilla ja pöytää koristi yksinäinen ruusu. Ruusu oli Sakken onnittelukukka Mammalleen, jonka hän ojensi Pontus-ravintolan etkoilla (ks. blogi 9.1.2024).
Vähän brunssin jälkeen heti aamutuimaan toi kukkakaupan lähetti komean kukkalaitteen, jossa oli neljäkymmentä vaalenpunaista tulppaania ja freesiaa. Kukat olivat tervehdys Ritvalta ja Ilkalta, pitkäaikaisilta sydänystäviltä. Näistä kukista on iloa pitkäksi aikaa.
Ullan veli Pentti osoitti jälleen kerran olevansa upseeri ja herrasmies. Hän soitti HP:lle ja tilasi audienssin onnitellakseen isosiskoaan. Tapaaminen järjestyi iltapäivällä ja Ullan kukkakokoelma täydentyi mukavasti. Pentin kanssa nautimme myös päivän toiset sampanjat juustoleivän ja täytekakun kera.
Iltakuudelta meillä alkoi juhlaillallinen lähellä sijaitsevassa ranskalaisravintola Paulettessa. Paikka oli Ullan valitsema, se kun vetää vertoja Nizzan parhaille ravintoloille.
Ulla oli valinnut myös illallismenun, jossa pääruokana oli erittäin herkullinen merellinen keitto Bouillabaisse (siikaa, kampasimpukkaa, jättirapua, sinisimpukkaa, hummerilientä ja rouillea). Alku- ja jälkiruoat olivat jokaisen vapaasti valittavissa. HP ja monet muut ottivat alkuruoaksi tartarpihvin, jonka raaka-aineena oli kotimainen peuranpaisti. Paikan tasoa kuvastaa se, että kaksi keittiömestaria kävivät useaan otteeseen kertomassa ruokien raaka-aineista ja niiden valmistamisesta.
Kun illallinen, ravintolan miljöö ja palvelun laatu olivat enemmän kuin kohdallaan, viihdyimme Pauletessa täydet neljä tuntia, eli valomerkkiin saakka.
Ulla oli toivonut, ettei isompia puheita pidettäisi eikä lahjoja annettaisi. Lapsiltaan ja lastenlapsiltaan hän sai kuitenkin mieluisan lahjan, muistojen albumin, johon oli kerätty valokuvia vuosikymmenten varrelta ja johon jokainen oli kirjoittanut omat saatesanansa. Tämä albumi on nähtävissä Jääkärinkadulla. Seuraavassa teoksen lähtösivu, joka on sopivasti kuvattu Nizzassa, sekä Juhan kaunis teksti äidilleen, joka tätä tehdessä livahti vähän väärään paikaan.