Saturday, June 8, 2024

Komeat olivat yo-juhlat Jaakolla

Viime lauantaina iltapäivällä ajoimme iloisin mielin tilataksilla Espooseen, kun olimme saaneet kutsun Jaakon ylioppilasjuhliin. Tätä ennen juhlien alkusoitto - rehtorin puhe, lakitus ym. - oli pidetty Jaakon koulussa Matinkylän lukiossa, jossa paikalla olivat Jaakon vanhemmat Satu ja Juha sekä Veera-sisko. Juha kertoi, että tilaisuus oli perin juhlallinen ja hän itse oli silminnähden ylpeä, jopa liikuttunut, siitä, että sai olla mukana.
Tuore ylioppilas otti meidät vastaan. Jaakko on luonnostaan näyttävä nuorimies, jota valkolakki komisti entisestään. Vieraita - sukulaisia ja ystäviä - saapui paikalle kolmisenkymmentä, mutta isoon taloon kaikki mahtuivat sopuisasti ja monia seurusteluryhmiä syntyi luontevasti.
Juhlassa pidettiin monia hienoja puheita, jotka koskettivat kaikkien tunteita: Satu aloitti, Veera, Ulla ja Susanna jatkoivat. Ullan puheen pohjana oli Jaakon hänelle ja HP:lle alakoulusta lähettämä kirje, jossa Jaakko kyseli kuulumisia ja pyysi kertomaan, millaista oli elää Mamman ja Pappan nuoruudessa. Juhlan tämä osio huipentui siihen, kun Veera ja Jaakko antoivat äidilleen kahden lyyran korun, joka oli heidän isomammansa (Juhan isoäidin) Maija Perkon jäämistöstä. Sen kaksi yo-lyyraa muistuttivat siitä, että Maijan lapset, Touko ja Johanna, olivat saaneet valkolakkinsa vuosina 1961 ja 1969, mistä kansakoulupohjalta ponnistanut äitinsä oli kovin onnellinen ja ylpeä. Perintökoru oli puhdistettu kultasepällä Ullanlinnassa, ja ihan näytti siltä, että Satu suorastaan liikuttui saamastaan lahjasta.
Kuten meillä on tapana, näissä isoissa sukujuhlissa kunnon ruokailu kuuluu ohjelmaan. Tälläkin kertaa Satu ja Juha olivat loihtineet monipuolisen ja maittavan aterian, josta juhlaväki hiljentyi nauttimaan, kuka sisätiloissa kuka ulkona. Näin myös uusi juhliin valmistunut kolmas ulkoterassi sai arvoisensa avauksen.
Päivällisen jälkeen osa vieraista poistui. Me Ullan kanssa hienolla sähköisellä VW-pikkubussilla. Eipä sitten muuta kuin onnittelut Jaakolle ja Jaakon kotiväelle hienosta saavutuksesta ja komeasta juhlasta. Ja hyvää jatkoa opintiellä, ja menestystä asepalveluksessa, johon Jaakko piakkoin astuu.

No comments: