Heimopäällikkö sai syntymäpäivänään tukun erilaisia kutsuja: Ulla antoi liput Kom-teatterin "Kalavale"-näytäntöön, Juha avoimet elokuvaliput, Susanna, Timo ja Sakke taas veivät - sitä etukäteen kertomatta - Veikkolan Kartanoteatteriin (kesäteatteri) katsomaan Raija Orasen kirjoittamaa "Kaikki maan hedelmät" -näytelmää. Elokuva on vielä käymättä, mutta ajettelen katsoa Clint Eastwoodin Gran Torinon.
Kom-teatteri oli paha pettymys, koskaan ennen en ole väliajalla poistunut teatterista. Näyttelijäkaarti oli nimekästä (Juho Milonoff, Pekka Valkeejärvi, Laura Malmivaara, Vilma Melasniemi, Niko Saarela), mutta kun tarina on surkea, vaikea siitä on kunnon teatteria tehdä. Eniten harmitti vittu-sanan viljely, erityisesti Malmivaaran repliikeissä sana esiintyi enemmän kuin muut sanat yhteensä.
Ihan toista maata on Orasen tarina, joka perustuu todellisuuteen. Näytelmä kertoo sotilaslääkäri Carl Ferdinand von Wahlbergistä ja hänen lähipiiristään, johon kuuluivat myös Sinebrychoffit. Urallaan Wahlberg eteni Lääkintöhallituksen pääjohtajaksi ja hänet myös aateloitiin, kun oli sekä Nikolai II:n että Bobrikovin suosiossa. Näytelmä esitettiin alkuperäisissä maisemissa, Wahlbergin aikoinaan 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa omistaman Eerikinkartanon mailla. Historiakonteksteja oli sopivasti keisarivaltaan, Suomen kaartiin, jääkäriliikkeeseen ja sisällisotaan. Ainoa ammattinäyttelijä runsaassa näyttelijäkaartissa oli Eija Ahvo, joka on myös näytelmän apulaisohjaaja ja näyttelijöiden kouluttaja ja jonka aatteellinen tulisieluisuus ei näytä iän myötä mihinkään himmenneen.
Kun Wahlbergin lapset eri tavoin kuolivat ennen vanhempiaan, Wahlbergit lahjoittivat Eerikinkartanon Kirkkonummen kunnalle, jonka tuli perustaa kartanoon mm. maatalousoppilaitos.
Viime kesänä Kartanoteatterin kaikki yhdeksän esitystä myytiin loppuun. Tänä kesänä esityskertoja on seitsemän. Kannattaa ajaa Eerikinkartanon maisemiin, ihailla niitä ja katsoa "Kaikki maan hedelmät". Väliajalla voit nauttia mm. Veijo Votkinin grillimakkaraa ja Sinebrychoffin tuotteita.
No comments:
Post a Comment