Monday, June 8, 2009

Tallinnasta Tarttoon

Olimme viime viikolla viisi päivää Tallinnassa Marjan (Lehtola) ja Matin (Vulli) kanssa. Majapaikkamme oli vanha tuttu, kylpylähotelli Kalev Spa aivan vanhan kaupungin kupeessa. Hotellistahan kerroin lähemmin jo viime vuoden keväänä (3.3.2008). Erinomainen paikka, hyvät hoidot, hyvä ruoka ja ystävällinen palvelu.


Teimme myös päivän matkan Tarttoon. Retki taittui mukavasti Express-bussilla, joita kaupunkien välillä kulkee tunnin välein. Hinta on vain yhdeksän euroa per suunta.


Tarton hienoja kohteita ovat Raatihuone ja sen tori sekä Yliopisto, joka perustettiin Ruotsin vallan aikana 1638 eli pari vuotta aiemmin kuin meidän ensimmäinen yliopistomme Turun Akatemia.
Liivinmaan suuria poikia on M. B. Barclay de Tolly, joka taisteli voittoisasti Suomen sodassa 1808-1809, piipahti jäätyneen meren yli aina Uumajassa saakka osoittamassa Venäjän voimaa ja Ruotsin heikkoutta. Keisari nimitti hänet 1809 Suomen ensimmäiseksi kenraalikuvernööriksi. Barcley de Tolly jätti pian pienen ja rauhallisen Suomen, joka ei tarjonnut kunnianhimoiselle sotilaalle haastetta ja keskittyi sotaan Napoleonia vastaan. Hän kohosi lopulta legendaarisen Kutuzovin jälkeen Venäjän armeijan ylipäälliköksi ja korotettiin nopeasti kreiviksi, sotamarsalkaksi ja ruhtinaaksi. Aika hyvin skottilaista alkuperää olevalta mieheltä. Ammattisotilaat ovat kautta aikojen halunneet palvella siellä, missä on tilaisuus osallistua suuriin sotiin ja saada menestyksestä kunnon palkkiot.

No comments: