Monday, June 13, 2011

Sweet Saturday Edinburghissa - II/III

Edellisessä jutussani mainitsemani Britannian suosituimpiin kuuluva rikoskirjailija on skotti Ian Rankin, jonka romaaneissa rikoksia Edinburghissa ratkaisee komissario John Rebus. Meillä oli tilaisuus tutustua molempiin herroihin.
Heti tuloiltana kiirehdimme hotelliamme lähellä olevaan Oxford Bariin, joka on Rebuksen suosikkipub. Kiehtova se olikin. Seuraavana iltapäivänä osa meistä kokoontui toiseen Rebuksen suosikkiin Royal Oak´iin, josta alkoi kahden tunnin mittainen kävelykierros "Rebus Tour". Opas kertoi meille runsaasti myös Edinburghin kulttuurihistoriaa, ja esityksessä vilahtivat mm. sellaiset maailmanhistorian nimet kuin Adam Smith ja Walter Scott.

Illalla tapasimme sitten itse kirjailijan, jonka teoksia on julkaistu 35 kielellä, ja Blue Moonin kustantamana myös suomeksi toista kymmentä - sekä kovakantisina että pokkareina. Rahaa Rankinin kerrotaan kirjoillaan hankkineen noin 30 miljoonaa euroa.


Illastimme Rankinin suosikkiravintolassa Andaluz Cafessa, söimme tapaksia, paellaa ja monia muita herkkuja. Rankin osoittautui verrattomaksi seuramieheksi. Hän myös välttämättä halusi hoitaa laskun, vaikka me Blue Moonin välityksellä olimme hänet kutsuneet.

Tavata Rankinin kaltainen maailmanluokan huippu oli elämys meille kaikille, jotka olemme rikoskirjallisuuden vankkoja ystäviä.

No comments: